Zekerheid over radioactief afval: Into Eternity

67% Van de mensen in Nederland is niet bang dat een ramp als in Japan zich in Nederland voordoet, zo heeft het Sociaal Cultureel Planbureau op 16 april onderzocht i.o.v. RTL nieuws. Ik hoor daar zeker bij. Ik geloof niet dat de kans groot is dat ik meemaak dat we hier een aardbeving krijgen met een kracht van 9, gevolgd door een tsunami, zo snel gaan klimaatveranderingen nou ook weer niet. Nee, met kernenergie wil je geen risico nemen. Dat is ook niet nodig. Van het afval van kernenergie weten we zeker dat het nog 100.000 jaar radioactief blijft en dat wij op het afval dus zeer zeker geen grip hebben. We weten ook zeker dat 90% van dat afval herbruikt kan worden en ook dat dat slechts met 10% gebeurt. We weten ook zeker dat ook daarvan radioactief afval overblijft.

We weten zeker dat een stresstest voor kernreactoren geen zekerheid kan geven over risico’s die op korte termijn, pak ‘m beet, over 10.000 jaar gaan spelen. Dus ook niet over de veiligheid van opslagplekken voor het afval, die we nu of zeer binnenkort, al over 100 jaar, gaan kiezen.

Hierover gaat de indringende documentaire Into Eternity van Michael Madsen, dit jaar vertoond op het IFDA. In Finland bouwt men niet ver van een kerncentrale een ‘permanente’ opslagplek voor het radioactieve afval, Onkalo. Deskundigen vragen zich af of dit de plek wordt waar het afval werkelijk 100.000 jaar veilig ligt. Verschillende risico’s passeren de revue. Hoe zal het bouwwerk, dat tot 500 meter de grond in gaat, zich gedragen bij grote klimaatveranderingen? Zal het bouwwerk bestand zijn tegen oorlogsvoering in de vele komende millennia? Alleen al in de afgelopen eeuw vonden 2 wereldoorlogen plaats. De mensheid zal tegen die tijd vervangen zijn door ander leven, in deze onoverzienbare periode treft een ijstijd onze planeet. Directe overdracht van informatie over dit nucleaire gevaar is dus niet mogelijk. Hoe laten we toekomstig leven weten dat ze vooral hier niet moeten gaan graven? Onze waarschuwingen kennen ze niet, onze taal niet. Mocht iemand daar aan het graven slaan, merkt hij aanvankelijk immers niets. Je ziet het niet, ruikt het niet. Ziekte volgt pas later. Er wordt wel over nagedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld afbeeldingen van grote gevaarlijke stekels achter een muur als teken van gevaar. Het viel me op dat alle voorgestelde tekens op cultuur gebaseerd zijn. Als dat ‘leven’ geen muren bouwt en met prikkeldraad werkt, zal de afbeelding ze niets zeggen. Piramides in Egypte zijn per slot van rekening voor ons ook raadsels en die zijn, gebouwd rond 2500 voor het jaar nul,  pas 4500 jaar oud.

Daarnaast komt in de film aan de orde dat kernenergie zowiezo niet duurzaam is. Als India en China net zoveel energie gaan gebruiken als de Westerse landen, moeten er elke dag 3 reactoren bijgebouwd worden. Om die draaiende te houden is op termijn veel te weinig uranium.

Een ijzingwekkende documentaire waardoor je je goed gaat realiseren dat het risico onverantwoord groot is. En met prachtige muziek van o.a. Edgar Varese, Philip Glass en Jean Sibelius.

Terug naar nu. We weten zeker dat het evacuatiegebied rond Fukushima inmiddels 3000km2  is. Als dat gebied vol zou staan met zonnepanelen, levert dat stroom voor 100 miljoen huishoudens (Nederlandse norm), zo liet hoogleraar duurzame energie Wubbo Ockels onlangs weten.

Duitsland is inmiddels om. Angela startte haar Energiewende. De energiecentrales produceren een overschot van 15 gigawatt, dat is de productie van 15 kerncentrales. Duitsland heeft er 17. Miljardeninvesteringen zijn nodig om Duitsland tussen 2030 en 2050 helemaal duurzaam te krijgen. Een nieuw hoogspanningsnetwerk moet worden aangelegd richting windmolenparken en over zeekabels naar Noorwegen ten behoeve van opslag van energie wordt onderhandeld. Duitsers zien het nog niet graag, die Verspargelung van hun omgeving. Maar energie kost iets. Liever zie je die kosten niet. Zadel iedereen die atoomstroom wil op met een emmertje afval waar hij goed op moet passen en de neuzen staan zo de andere kant op.

40% Van de ondervraagden in Nederland is nu voor kernenergie (zelfde onderzoek SCP). We weten zeker dat we niet weten hoe de wereld, het klimaat en de bewoners er over 100.000 uit zien. We weten zeker dat wie en wat er dan leeft, opgezadeld zit met onze radioactieve troep. En we weten heel zeker dat we dat niet kunnen maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *