Mars der beschaving

Sinds gisteren gaat van Rotterdam naar Den Haag een groep kunstenaars en kunstliefhebbers. De mars der beschaving stelt het volgende:

‘Onder dit kabinet stevenen wij af op een maatschappij waarin geen plaats meer is voor nieuwsgierigheid en waarin alles in cijfers uitgedrukt moet worden. Waarin de Nederlandse identiteit een benauwd keurslijf wordt in plaats van de bonte verzameling aan meningen, overtuigingen en uitdrukkingsvormen die haar al zo lang kenmerkt en vitaal maakt. Zo gaan wij een samenleving tegemoet waarin het recht van de sterkste geldt, nuance als zwakte wordt gezien, waarin geld het wint van schoonheid en macht van zorg. Een in onze ogen onbeschaafde samenleving.’

Op de site worden voorbeelden genoemd die naar mijn idee helemaal steekhouden. Toch heeft de meerderheid in Nederland - een krappe, maar toch - voor dit beleid gekozen. Het hele beleid draait om geld. Geld: ruilmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel. Geld is geen doel op zich.

Kunst, zorg, welzijn, dat zijn doelen. Uiteraard moet dit betaalbaar zijn. Uiteraard mag er best eens kritisch gekeken worden naar de uitgaven. Maar roekeloos dit alles afdoen als luxe voor de elite en van geld verzamelen een doel maken is echt heel erg korte termijndenken. Weg zijn de uitdagingen voor Henk en Ingrid. En weg is de uitdaging voor Fatima en Ahmed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *