Seculiere overheid geeft iedereen ruimte

Een ambtenaar van de burgerlijke stand moet kunnen weigeren homostellen te trouwen. Daar kwam de CDA-minister deze week mee. Ik ben geen CDA-fan maar hier ben ik het helemaal mee eens.

Het lijkt me zo wie zo niet fijn om als romantisch stel op de mooiste dag van je leven gehuwd te worden door iemand die uitstraalt je keuze af te wijzen. Dat moet je merken, denk ik dan. Vanuit praktisch oogpunt is een weigerambtenaar dus te prefereren boven een gedwongen ambtenaar. Voor de ambtenaar en voor de aanstaande echtelieden.

Een mens is geen robot[1]: een mens denkt, voelt en vindt iets. Betrokkenheid, bevlogenheid en bezorgdheid zijn daar onder andere resultaten van. Dat is goed. Het is raar om te verwachten dat mensen tijdens een groot deel van hun leven, hun werkende uren, hun identiteit volledig moeten verstoppen.

Rechtszaken over de vraag of iemand met een hoofddoek op naar een christelijke school mag, of een homoleraar geweigerd mag worden op een protestantse school en de vraag of euthanasie uit het wetboek van strafrecht moet, zijn niet nodig. Het zijn allemaal zaken die makkelijk op te lossen zijn. We zijn met 16 miljoen verschillende mensen en iedereen wil respect voor zijn eigen persoonlijkheid. Dat past in dit land. In het Midden Oosten strijden ze ervoor, we moeten het hier ook verbeteren en bewaken.

Christelijke partijen, met christelijke wetgeving, beperken de ruimte voor mensen die geen boodschap hebben aan hun normen. Andersom is dat niet het geval. Een openbare school respecteert wel mensen met een kruisje om de nek, een hoofddoek op en een homoleraar en een homokind.

Ik pleit er voor de zaak om te draaien. Instituten als onderwijs en overheid worden seculier, ieders visie een privézaak. Op die manier beklemt wetgeving niemand meer. De wet garandeert en reguleert mogelijkheden in plaats van verboden en geboden op te leggen en er is ruimte voor iedereen. Een homo mag trouwen, maar het hoeft niet. Een ambtenaar mag mensen trouwen, maar mag het ook nu en dan weigeren. Er zijn vast genoeg collega’s om het over te nemen. Met seculier onderwijs kan ieder kind, met of zonder kruisje of hoofddoek, naar elke school en iedereen, homo of niet, kan op elke school lesgeven. Levensovertuigingen kun je prima thuis aanleren.

Gelukkig komen er wat verstandige mensen zachtjes op gang. Zo is in het Europees Parlement een groep parlementariërs onder leiding van Sophie in ’t Veld van D66 begonnen met een platform voor seculiere Europese politiek. Als we dat nou ook eens doortrekken naar Nederland? Alleen seculiere partijen in het parlement en alle scholen openbaar. Dan mag de ambtenaar, de leraar, het kind, de trouwlustige, de homo en wie dan ook echt zijn wie hij is.


[1] Op dit moment is dat onderscheid er nog in elk geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *