Italië stort niet in!

Een hoogleraar economie in Rome, Giuseppe Di Taranto, laat in Trouw weten dat Italië niet op instorten staat. Wat rijke families in Italië bij elkaar sparen en bezitten is 8 keer meer dan wat er wordt verdiend in een jaar. 80% Heeft een eigen huis, de banken zijn solide en hebben niet zoveel belegd in risicovolle leningen. De werkloosheid is 8,7% – het EU-gemiddelde is 9% – en het begrotingstekort ligt 4% onder het Europees gemiddelde van 6%.
De economische groei is niet zo groot als wenselijk zou zijn en de staatsschuld wel heel groot. Dat eerste wordt geweten aan de hoge belasting – 60% voor kleine bedrijven – en bureaucratie en slechte openbare dienstverlening. Hiertegen neemt minister van financiën Tremonti overigens maatregelen, aldus meneer Taranto.
Met zoveel aanwezig geld en goede cijfers houden zij het hoofd zelf wel boven water neem ik aan. Toch?

4 gedachten over “Italië stort niet in!”

  1. Italië heeft zelf geen olie en aardgas. Alle brandstof voor auto’s en vliegtuigen moet het land invoeren. Ook alle brandstof voor elektriciteitscentrales moet worden ingevoerd.
    Italië moet steeds meer geld lenen om die energierekening te kunnen betalen.

  2. Ik geloof er geen bips van. Dit soort statistieken is in Italië niets waard. Zij hebben – net zoals Griekenland – een beheersprobleem in de fiscale- en de integriteit-sfeer en dat gaan ze niet oplossen. Betere civiele dienstverlening en lagere belastingen? Eerst zien, dan geloven…..

  3. Andrea Vreede op Twitter:
    Bij de eerste behandeling van het bezuinigingspakket van 45,5 miljard in de Senaat: 11 van de 315 senatoren aanwezig. Vakantietijd #Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *