Onprettige technologie?

Uit NRC next

NRC next en het Rathenau instituut organiseerden een wedstrijd over welke technologische toepassing mensen te ver vinden gaan. Het Rathanau instituut* stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Heel leuk, kijk maar.

Persoonlijk zit ik niet te wachten op een robot die er uit ziet en handelt als mens maar die onwaarschijnlijk veel slimmer is dan ik. Het voelt toch ongelijk. Ik ga tenslotte ook geen rekenwedstrijdje aan met mijn rekenmachine. Maar, het verbeteren van bestaande mensen is nu al mogelijk. Het geeft een ongemakkelijk gevoel.

De gedachtenleesapp won de NRC-wedstrijd. Een app die zichtbaar gedrag van de gesprekspartner kan duiden. Krabbelt de andere partij aan de neus, dan is hij onzeker. Kijkt de ander naar boven, dan wordt er gelogen. Een eervolle vermelding kreeg onder andere COSE. Een mouw met schubben die opengaan zodra de drager opgewonden raakt. Het moet prikkelen tot intimiteit.

Het lijkt erop dat deze technologie ons beter kent dan wijzelf. Het maakt je bewust van een gevoel, bij een ander of bij jezelf, waar je je zonder dit hulpmiddel niet van bewust zou zijn. En dat voelt toch vreemd, zo’n verklikker.

Technologische ontwikkelingen hebben altijd angsten opgeroepen en uitgenodigd tot het trekken van nieuwe grenzen. Gelukkig mijn ongemakkelijke gevoel is gelegitimeerd. De geschiedenis leert ook dat die angst achteraf helemaal niet nodig was. Tot nu toe in elk geval.

*Ingesteld en gefinancierd door het ministerie van OCW

Categorie├źnKort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *