Vrouw achter het stuur?!

Lange tijd geleden hoorde ik van een Turkse vriendin dat volgens de Koran iedereen, dus ja ook vrouwen, zich zo veel mogelijk moeten ontwikkelen. Leren zoveel je kan.

Onlangs gaf een Pakistaans-Britse arts in Trouw haar visie over het niet auto mogen rijden van Saoedische vrouwen. “Het  verbod op autorijden is niet het probleem, het is een symptoom van een vrouwonvriendelijke cultuur waarin mannen de openbare ruimte voor zichzelf opeisen.” Ze noemt in dat artikel de inspiratiebron voor Islamitische vrouwen.

“Khadidja, de eerste vrouw van Mohammed, was zakenvrouw en zijn werkgever, tot zij hem een aanzoek deed. Na hun huwelijk handelde ze gewoon door.” Zijn werkgever, zij deed hem een aanzoek.

De tweede vrouw is Aisja. “De jonge Aisja stond bekend om haar kennis, zelfstandigheid en buitengewoon leiderschapstalent. […..] ‘Leer de helft van je geloof van die rooie’ [aldus Mohammed]”

Dat geloof schrijft nog steeds veel mensen voor hoe ze horen te leven. Zouden die mensen dit stukje ook kennen? De schrijfster van het stuk, Qanta Ahmed noemt het verbod op autorijden mentale zelfbevrediging van de machthebbers.

Zonde toch dat de helft van de bevolking niet mee mag praten over oplossingen voor hun land? Er blijft een hoop capaciteit onbenut op die manier.

 

Qaanta A. Ahmed In the Land of Invisible Women: A female Doctor’s Journey in the Saudi Kingdom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *