Brommen of zitten

In het Amerikaanse Bay Minette zitten de gevangenissen overvol. Het afschrikwekkende effect ervan is kennelijk niet groot genoeg. Dat denkt men daar ook en gooit het nu over een andere boeg. Een veroordeelde mag kiezen: brommen of een jaar lang verplicht elke zondag naar de kerk. Het feit alleen al dat die twee als substituair worden gezien, is veelzeggend.

Ik ben verschillende keren in de gevangenis geweest, geheel vrijwillig, en heb tijdens deze bezoeken alle afdelingen en het regime gezien en aangevoeld. Ik weet heel zeker dat dit echt niet bij mij past. Toiletbezoek in de eigen cel is zo ongeveer de enige vrijheid. En bij twee-in-één-cel kan door toiletbezoek van de één, het beetje vrijheid van de ander sterk ingeperkt worden. Verder wordt echt alles door iemand anders, of zo mogelijk nog erger, door een systeem bepaald. De vergelijking met een hotel getuigt van grove onwetendheid[1].

Het hoofd van de politie aldaar liet weten met gemak voor de kerk te kiezen. Ik vermoed dat ik zelf het meest op zou zien tegen het maken van de keuze.

 


[1] Open dag in 55 gevangenissen op 5 november 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *