Puberzoon

‘Kijk, nu ziet heel Nederland waarom ik de premier ben en u mij slechts mag gedogen!’ Zo had het ook gekund in het debat vorige week, aldus Rob Wijnberg in NRC next.

Meer debat zoals in Groot Brittannië stelt hij voor. Maar we doen het niet. We zijn zo verzuild dat we er een cultuur van hebben gemaakt met iedereen door één deur te kunnen. Wijnberg spreekt van een deliberatieve democratie.

Was het maar zo’n feest. Verantwoordelijkheid is een vies woord. Verantwoordelijkheid schuiven we af. Naar 150 mensen die het ook doorschuiven. Als ze duidelijke keuzes maken worden ze er genadeloos op afgerekend. ‘Een paar maanden geleden zei u….nu wekt u de indruk….waarom zei u dat?’ Pats, weer een eind gekelderd in De Peiling. ‘Mogen we u daar aan houden over een paar jaar?’ Waarom dan pas?! Het stukje visie? Ik hoop dat dit binnenskamers aanwezig is.

We hebben een rare combinatie: slecht tot matig geïnformeerde burgers kiezen wetbepalers en regeringscontroleurs die zich laten leiden door de waan van de dag. Die paar mensen die pal ergens voor staan en dat vlammend verdedigen, geef ik graag de kost. Ik ben bang dat ik dan uit de Tweede Kamer alleen Wilders op bezoek krijg.

Waarom? Wilders wil ergens heen. Wilders is enorm gedreven. Ik weet niet precies wat, maar hij wil iets. Hij vecht ervoor. Hij weet de weg. Wilders legt geen verantwoording af. Hij leidt zijn partij, de media spreekt hij niet. Hij stuurt, hij is niet meer de puberzoon van de achterbank. Bestuurder Rutte en bijrijder Verhagen zitten inmiddels achterin. En langs de weg staan 149 collega-bestuurders. Ze zouden ook zo graag rijden. Ze weten niet meer waarheen. Ze durven niet meer. Achter de geraniums rijden ze in elk geval nooit fout. Ze komen nergens. En wij vinden dat best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *