Avond van het onderwijs

Wat is kwaliteit in het onderwijs? Dat vroeg Clairy Polak op de avond van het onderwijs aan diverse mensen uit de onderwijswereld. Zo slecht gaat het niet als je de golf aan lijstjes van de afgelopen maanden bekijkt. We schijnen wel links en rechts ingehaald te worden door streberige Aziaten. Ook het bedrijfsleven klaagt. Mensen kunnen niet spellen. Niet rekenen. Dat loopt in de gaten. Arbeidsethos bijvoorbeeld, minder.

We doen aan onderwijsvernieuwing. Probleemgestuurd onderwijs, praktijkgericht onderwijs, naar integratie van vakken en weer terug. Wetenschappelijk opgeleiden voor de klas, kwaliteit van de docent omhoog – dank, ben ik zo slecht dan?- afrekenen op rendement, troetelen tot een voldoende is bereikt. De aanbodzijde verzint zich suf. En die leerling hangt in de schoolbank en beziet het geheel. Hij komt als actor in de plannen nooit voor.

Beste Mevrouw Bijsterveldt: die Aziaat is niet zo goed in Nederlands. Maar hij weet wat hij wil, wat hij moet en waarom. Die prestatiebeloning waar u het soms over heeft….zullen we? Maar dan wel voor degene die moet presteren natuurlijk. Met elke gehaalde module verdient de leerling zijn studiefinanciering voor die maand bij elkaar. Dat loont, ongeacht aan welke didactische ingeving hij zich nu weer moet conformeren.

Eén gedachte over “Avond van het onderwijs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *