En nu… consumanders!

Ongemerkt consumeren we er vrolijk op los. De mobiel wordt ‘gratis’ vervangen na twee jaar, goedkope kleding vindt gretig aftrek en ik verwacht over niet al te lange tijd, als offensief tegen de Partij voor de Dieren, een wetsvoorstel waarmee een lekker stuk beest bij het dagelijkse diner, tot grondrecht wordt verheven.

 De BBC-film The Human Footprint brengt ons consumptiegedrag heel mooi in beeld. In prachtig Engels wordt verteld hoeveel we consumeren. Tegen de tijd dat het de leeftijd van twee-en-een-half jaar heeft bereikt, is de CO2 voetafdruk van een Westers kind net zo groot als die van een volwassene in Afrika.

 800 jaar

Het decor van de film is een oud Engels kasteel. De oprijlaan staat vol flessen melk, de consumptie in een heel leven. Een defilé van koeien, varkens, kippen en ander eetbaar vee wordt afgenomen door een kleuterjongetje en dito meisje. Tegen de tijd dat zij bejaard zijn, hebben ze al dit vlees geconsumeerd. Met condooms, waarvan het life-time verbruik zichtbaar wordt gemaakt door ze met water gevuld in bomen op te hangen als waren het kerstballen, was dit kleuterstelletje er niet geweest. Dat zou een enorme bulk afval hebben gescheeld. Een aantal toiletpotten, uitgestald op het Koninklijke gazonnetje, wordt meer dan passend gevuld met ons lichamelijk afval. Bergen toiletpapier worden doorgespoeld om dat afval van de bips te vegen. En na de toiletgang handjes wassen. Zeep blijft nog 800 jaar in ons ecosysteem. Dat we het even weten.

 En nu ben jij aan de beurt…

Niet langer kijken naar je werkgever, niet langer wijzen naar een overheid. Jij kan ervoor zorgen dat die katoenboer ouder wordt dan 40. Hoe makkelijk is dat? Gewoon, duurzaam katoenen handdoeken halen bij de Hema. De washand kost dan 2 euro in plaats van 75 cent. Maar is dat nou werkelijk zoveel? Probeer eens één kledingstuk van biologisch katoen. De grotere kledingketens strijden inmiddels om de duurzaamste collectie, dus heel moeilijk kan dat niet zijn. Duur zeker niet. Nu betaalt die katoenboer voor jou. Niet in euro’s maar in leefjaren, door het gif dat hij onbeschermd gebruikt. En denkend aan die 800 jaar, is die wasverzachter nou werkelijk nodig?

 Dertig dagen

Dertig dagen is de juiste hoeveelheid tijd om een gewoonte aan te leren of af te leren, zo laat Matt Cutts bij een TED-lezing weten. Kies een reëel doel. En probeer, gewoon voor de lol. Je weet maar nooit: voor je er erg in hebt, doe je iets goeds voor de mensheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *