Kleinschaligheid

Er komen steeds meer ZZP’ers, mensen willen graag hun eigen kennis en kunde te gelde maken zonder naar de pijpen van dure leidinggevenden zonder toegevoegde waarde te moeten dansen.

Grote thuiszorginstellingen worden in steeds meer plaatsen ingehaald door buurtzorg, kleinschalige organisaties waar thuiszorgers – verpleegkundigen- volgens zelf in teams gemaakte roosters mensen verzorgen en verplegen. Niks onpersoonlijke organisatie met een geldverslindende directeur.

Voor de kleine ondernemer die zich wil verzekeren tegen ziektekosten is er het broodfonds, gebaseerd op solidariteit. Iedereen stort in een pot en als iemand door ziekte geld nodig heeft, doet hij een beroep op deze spaarpot. De deelnemers die een pot delen kennen elkaar allemaal. Weg geldbeleggende, winstmakende en zakkenvullende verzekering.

Wetenschappelijke boeken zijn steeds vaker kosteloos te downloaden, steeds meer kennis komt gratis beschikbaar via internet. Energie van de zon kan gratis uit de lucht worden geplukt.

De macht van de markt neemt af. Geld wordt veel minder belangrijk. Misschien is dit de nieuwe weg: niet groot denken maar juist klein, heeeeel klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *