‘Rutte’ jarig

‘Rutte’ zit één jaar. De constructie met een minderheidskabinet vind ik niet tegenvallen. Bij gebrek aan een dichtgetimmerd regeerakkoord, doet de hele tweede kamer mee. Althans, die kans ligt er…

Bekijk nu en dan eens Ruttes rapport. Van de 60 voornemens zijn er 18 waargemaakt of inmiddels ‘door de kamer’. Dat is iets meer dan een kwart, in een kwart van de tijd. Niet slecht. Direct van tafel gingen de 3000 extra agenten.

Onder de uitgevoerde voornemens: maximum snelheid naar 130, boetes omhoog, geen verlof ontsnapte TBS’ers en bezuinigen op ontwikkelingswerk. Dat scoort bij Henk en Ingrid en andere kortetermijndenkers. En de Kunduzmissie. Het eerste wapenfeit waarover flink gedebatteerd moest worden. Het gepolderde resultaat is helaas nu ter plaatse merkbaar. ‘Meneer Taliban, kunt u even van uw kameel afstappen? U voert geen verlichting. Wij adviseren u dringend een wit lichtje voor en achter een rood….’. Je zal er voorstaan als serieus militair of agent.

Mopperen over politiek is makkelijk – het werk is vast ingewikkeld – maar de onderwerpen getuigen van kneuterigheid. Nederland is groot, heeft nog korte tijd te gaan en is voor altijd welvarend: buiten Europa kijken we nauwelijks en voorbereiden op de toekomst – waarin behoud van welvaart de allergrootste uitdaging wordt – is nu heel moeilijk te verkopen. Het effect bij de Kunduzmissie lijkt me tekenend voor de politiek van nu: polderen, pappen en nathouden. Meneer Rutte, wilt u alstublieft een keer al uw 60 genoemde plannen uitleggen in het licht van de ontwikkeling van het veranderende krachtenveld in de wereld?

Zelf doen? Kijk dan bij de nationale begrotingswijzer. Mag je zelf je belasting bestemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *