Getver…Nederland!

Even wat uit NRC-next op een rijtje:

Wat is?

We hebben het smerigste oppervlaktewater van Europa, er sterven relatief veel mensen door veel fijnstof in de lucht omdat we redelijk dichtbevolkt zijn en 3,8% van de energie is duurzaam (was 4,2% nota bene). Hiermee blijven we alleen Malta, Cyprus en Groot Brittannië voor.

Wat kan?

In 2030 kan het winnen van energie uit water, zon en wind even duur zijn als energie uit fossiele brandstoffen zo blijkt uit een deze week verschenen rapport. Wind- en zonne-energie vereist veel investering vooraf maar eenmaal operationeel, zijn de kosten erg laag. Kolen en gas moeten voortdurend ingekocht worden.

En wat doen we?

We mogen harder rijden hier en daar, subsidie op zonnecellen is afgeschaft en we steken per jaar  6 miljard subsidie in fossiele energie en 1,5 miljard in duurzame energie. Voor wie het nog aandurft te zeggen dat duurzaam heel duur is in vergelijking met fossiele brandstof en niet rendabel te krijgen is zonder subsidie.

Dus?

Veel meer investeren in zon- wind- en waterenergie en zorgen dat we in 2030 voor dezelfde prijs, geheel onafhankelijk van buitenlandse brandstoffen voor een groot deel energiezelfvoorzienend kunnen zijn. Klinkt heerlijk he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *