Lichtfles

Bedoelt u luchtfles bij google-afbeeldingen? Lichtflits? suggereert wikipedia. Nee, lichtfles. Zo’n simpel idee, zo’n schot in de roos en toch onbekend bij googleplaatjes en wikipedia. Gelukkig is Afrika van deze media niet geheel afhankelijk. MIT ontwikkelde zeer hoogstaande techniek om zonder stroom woningen, straten, scholen enzovoort van licht te voorzien.

In een gat in het golfplaten dak wordt een petfles gevuld met water en een beetje bleekwater opgehangen. Water breekt licht. In de nacht geeft de zon via de maan licht. Het water doet het werk, de bleek is ter conservering van het water. That’s all. De lichtopbrengst is een equivalent van 60 watt. Geen kaarsen meer nodig bij het huiswerk, meer licht in de klaslokalen op een veilige manier. Geweldig toch? Zo simpel kan het zijn.

Gelezen in One World van deze maand. Aanrader voor een maandelijkse wereldwijde blik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *