Robotjournalistiek

Als er data zijn, is er een verhaal van te maken. De klacht is tegenwoordig vaak dat journalisten geen tijd hebben of nemen voor goed feitenonderzoek. Maar welke journalist is in staat in hele korte tijd heel veel gegevens op te zoeken en na te trekken, in no time twitter af te speuren, ja geheel, om de teneur rond een onderwerp te peilen en daar een fatsoenlijke duiding aan te geven in een goedgeschreven artikel? O ja, het moet ook a la minute, snel en goedkoop. Waar vallen we dan op terug? Natuurlijk: robotjournalistiek. Werkelijk, het bestaat.

Tot op zekere hoogte heeft deze niet te stuiten ontwikkeling voordelen. Op basis van gedrag in de sociale media wordt onze belangstelling gepeild. Passend bij die belangstelling krijg ik nieuwsberichten voorgeschoteld, geheel op mijn niveau. Helemaal geschreven door een robot. Dat is leuk als ik te boek staat als slimmerik met brede belangstelling, ik krijg dan veel en op hoog niveau. De informatie die ik krijg is accuraat en objectief. Dat is voor beursberichten bijvoorbeeld helemaal niet verkeerd. Een journalist kan zich met werkelijk onderzoek, interpretatie en verdieping, bezig gaan houden.

Maar onderwerpen die niet geregistreerd staan als mijn interessegebied, krijg ik niet eens te zien. Over (eigen) grenzen heen kijken, wordt een grote uitdaging.

Categorie├źnKort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *