Je hersens weten het beter.

Hersenscans geven beter aan waardoor iemand wordt beïnvloed dan die persoon zelf denkt. Een Amerikaans experiment bevestigde dat wederom. Rokers kregen drie spotjes te zien en moesten aangeven welke het meeste stoppenmetrokeneffect zou sorteren. Wat blijkt? Het minst gekozen filmpje had op de hersens het meeste effect! De praktijk bevestigde dit resultaat.

Bij de vorige verkiezingen werd een vergelijkbare test gedaan. Een kiezer gaf zijn plek aan op het politieke spectrum en plaatste zichzelf overtuigd rechts. Hij zou dan ook VVD gaan stemmen. Vervolgens ging deze kiezer in de MRI-scan en kreeg daar de stemwijzer voorgelegd. Bekeken werd welke delen in zijn hersens oplichtten bij het lezen van de stellingen. Deze kiezer werd door zijn brein iets rechts van het midden geplaatst.

Breinonderzoeker Victor Lamme legde bij Pauw en Witteman uit hoe en waardoor kiezers worden beïnvloed bij het maken van de keuze. Daar komt veel minder rationaliteit bij kijken dan je zou hopen. Sterker nog, het begint er sterk op te lijken dat rationaliteit ons steeds verder van onze hersens afbrengt. Stel je daarbij voor hoe gekozen politici hun afwegingen maken….

Afijn, met de vaart der ontwikkelingen hoeven we straks alleen het stemgerechtigde hoofd in een scanner te stoppen om een stem uit te brengen en de politicus het gemandateerde hoofd in die scanner te doen om achter zijn eigen standpunt te komen. Ben heel benieuwd hoe het land er dan uit gaat zien. Dan zien we waar we werkelijk voor staan.

Eén gedachte over “Je hersens weten het beter.”

  1. Met nadenken stem ik al mijn hele leven op dezelfde politieke partij. De ene keer met meer overtuiging dan de andere keer en altijd in de veronderstelling dat er geen beter alternatief is.
    Positieve groet uit Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *