Coole leerling

Op 30 mei riepen 3 leerlingen in NRC next om ‘slimme en coole leraren’.

Vanaf de geboorte is een kind in Nederland het middelpunt en ijkpunt. Het kind moet het naar zijn zin hebben. Alles moet leuk zijn. De Nederlandse jeugd is de gelukkigste van Europa, de VS en Canada.

Opvoeden betekent vormen naar de normen en waarden van de maatschappij waarin iemand leeft. Op enig moment vormt de omgeving zich niet meer naar het kind maar moet het zich gaan voegen naar de maatschappij. Daar begeleiden we veel te weinig in. In het onderwijs wringt dat. Het sluit hoegenaamd ‘niet meer aan bij de belevingswereld van het kind’. En dat klopt. Die is veel groter en anders dan wat dat kind zijn hele leven heeft gezien vanuit dat comfortabele middelpunt.

Veel hoogopgeleiden hebben in die strijd helemaal geen zin. Kennis overbrengen? Heel graag, leuk! Klassenmanagement? Nee, laat maar. Petje af voor degenen die dat wel aandurven.

Waarom concluderen we – na alle inspanning aan de docentenkant – niet eens massaal dat het aan de leerling ligt? Omdat we die niet kunnen sturen. Dat is net de crux.

PS. Nog méér gelukkigen tellen Brazilië, India en China.

Eén gedachte over “Coole leerling”

 1. Naast de constatering dat het überhaupt raar zou zijn om de leerling – het kind – de schuld te geven van iets dat door de maatschappij veroorzaakt wordt – doordat deze maatschappij ingesteld is op het centraal stellen van het kind -, zou ik graag een paar vraagtekens willen zetten.

  Het is natuurlijk niet zo dat ‘de docent’ een passieve factor is in de transitie van kind tot zelfstandige burger. De docent heeft niet alleen het uitleggen van de stof, maar zeker ook het opvoeden in dé vormende fase van het leven tot taak. Deze fase is niet gemakkelijk, en zoals u ook al stelt wringt dat. Maar dat is natuurlijk niet alleen de schuld van de leerling, en het is ook niet erg. Bij deze fase hoort het proces van vallen en opstaan, en het is aan de docent om te helpen bij het opstaan.

  Het is ook niet erg dat veel hoogopgeleiden geen zin hebben om met puberende kinderen bezig te zijn, het is zeker ook niet zo dat het goed zou zijn als ongemotiveerde hoogopgeleiden voor de klas zouden staan, maar wat wel belangrijk is voor de ontwikkeling van alle kinderen, is dat er een goede docent voor de klas staat. Een docent die over veel kennis beschikt (hoogopgeleid is) en gemotiveerd is om de leerling door deze moeilijke fase heen te helpen. Dit is geen makkelijke taak, docenten hebben het lastig, en daarom moeten docenten ook goed opgeleid worden om deze lastige taak aan te kunnen. Alhoewel er zomaar een verband zou kunnen bestaan tussen het niet kunnen uitleggen (volgens het Onderwijsverslag 2010/2011 geldt dat voor een op de vier leraren) en hoeveelheid tijd die in het managen gestoken moet worden. We kunnen het erover eens zijn dat een docent toch iets fout doet als het alleen om klassenmanagement gaat.

  Er zijn vast en zeker genoeg potentieel geïntereseerden voor de baan als docent, het probleem is nu alleen dat de baan niet aantrekkelijk genoeg is, omdat men dus denkt dat de baan als leraar alleen inhoudt dat je een groep pubers een uur lang in bedwang houdt. In ieder geval is er een vicieuze cirkel ontstaan: doordat steeds minder (goed opgeleide) docenten voor de klas staan hebben deze docenten het steeds lastiger en zo wordt de baan nog onaantrekkelijker. Een neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden.

  Tot slot nog de aanname dat de docenten alle mogelijke inspanning leveren. Hoewel ik dat niet in twijfel trek, zou ik toch willen aangeven dat dit heel wat anders is dan het best mogelijke resultaat dat we eigenlijk nastreven. Dit resultaat is uiteindelijk een goede opleiding én een goede opvoeding voor de leerling. Wat wij in ons artikel dan ook voorstelden was dat de baan op de een of andere manier aantrekkelijker (cooler) wordt gemaakt – zonder al te veel extra geld -, opdat er een goed opgeleide (slimme) en gemotiveerde docent voor de klas komt te staan die goed kan uitleggen, maar zeker ook de leerling kan sturen. Want de leerling kan gestuurd worden, sterker nog, moet gestuurd worden.

  P.S. De Finse kinderen zijn ook behoorlijk gelukkig (terwijl ze ook goed opgeleid/opgevoed worden door slimme en coole leraren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *