De 80-jarige Vreede

Tachtig jaar oud. Dan ben je vooroorlogs. Wat speelde er eigenlijk op woensdag 28 september 1932? Duitsland ligt wat overhoop met Europese collegastaten over zijn rechten. Duitsland wil zich in elk geval kunnen verdedigen mocht dat nodig zijn en maakt zich daar hard voor. Ze ziet graag dat ook andere Europese landen zich gaan ontwapenen. In plaats daarvan valt het bijvoorbeeld over Frankrijk dat bewapening een groot goed vindt en de complete jeugd leert ermee om te gaan. Met de kennis van nu weten het verdere verloop.

Gezelliger is de aankondiging van de 63ste verjaardag van Mahatma Gandhi. Helaas viert  hij zijn verjaring niet met familie bij een lekker diner wegens een onvrijwillig verblijf in de gevangenis. Verder stortregen in Italië en een aardbeving op de Balkan. C&A adverteert paginagroot in het Utrechts Nieuwsblad en ook Ovolmatine en Droste kochten advertentieruimte. De laatste pagina toont beeldverhalen. Een foto die de inmaak van zuurkool aankondigt, een sjieke begrafenis van een omgekomen politieambtenaar, met koets, en een brugdeel dat in Amsterdam op z’n plek wordt gezet. Het feuilleton is uit onze moderne krant verdwenen.

Het komt me allemaal kneuterig over. Het lijkt alleen Nederlands nieuws. Toch is dat niet zo. Er is veel internationaal nieuws maar ik heb de indruk dat het allemaal in relatie staat tot Nederland. Indië wordt bijvoorbeeld op verschillende plekken genoemd. Helaas is daar in die 80 jaar niet veel aan veranderd. Ons blikveld is nog steeds beperkt tot dat gebied waar Nederland het middelpunt van is.

Afijn, één van de baby’s die die dag geboren werd, is inmiddels een opa van 80. Pap, gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *