ROOD

Ik moet toegeven, ik heb niet strategisch gestemd maar vastgehouden aan idealen. Ik mopper niet dat de PvdA niet de grootste is geworden al vind ik dat wel jammer. Maar als je even wat verder denkt, is deze uitslag uitstekend. Toen in 2010 de pvv 24 zetels in de kamer moest gaan bevolken, schaamde ik me dood. Onderweg naar school wilde ik elke Moslim uitnodigen een kopje thee te komen drinken om het leed van deze tsunami te verzachten en sinds gisteren blijkt die club op z’n retour.

De nieuwe verdeling biedt veel kansen. Opgeteld komt links aan de 59 zetels (met 50+ erbij aan de 61). Dit is geen meerderheid maar de rest is zo gefragmenteerd dat Nederland toch vlotjes sterker en socialer zal worden.

Informeren is niet nodig, de twee partijen zullen samen gaan regeren. Dat kan niet anders, daar had geen koningin iets tegen uit kunnen richten. Rutte is van het doorpakken en vooruitkijken. Dat kan. Rechts wil marktwerking, links wil duurzaam. Makkie om dat te combineren en te stimuleren. Rechts wil BTW verhogen. Doen. Koppel producten aan hun ecologische voetafdruk en regel de consumptie af met het hoge of lage tarief. Eitje. Die hypotheekrenteaftrek kan er nu moeiteloos doorheen. Subsidiëren waar het niet nodig is, daar kan een liberaal niet mee thuis komen. En liberaal Rutte is door deze uitslag gedwongen tot het verdedigen van al dit moois. Een mooier evenwicht had ik niet kunnen bedenken!

Ik neem het de heren (het is niet anders) kwalijk als ze langer dan één week over de formatie doen. Het zoeken van ministers is de moeilijkste klus, voor het overige is een meerderheid in de kamer niet heel ingewikkeld. De kleinere partijen bewaken een langetermijnvisie. Zij zetten de stippen op de horizon. Het verleden garandeert bijvoorbeeld dat de twee dames van de Partij voor de Dieren dat prima kunnen. Een stip op de horizon biedt garantie voor de toekomst.

Nederland is veel aardiger geworden, staat in meerderheid niet meer angstig tegenover Europa en duurzaamheid is niet meer een usp van in de marge opererende partijen. Gisteren werd rood wat rood hoort te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *