Afgeplakte werkelijkheid?

Als in tijdschriften en kranten alle diepe decolletés,  toppen van topless zonnende dames en bovenste bovenbenen onder opwaaiende minirokken worden afgeplakt, zien we dan de werkelijkheid niet meer?

Thomas Erdbrink, journalist en gestationeerd in Iran, ontving zijn kranten en bladen keurig per post, maar dan wel met bovengenoemde details afgeplakt. Iran zegt de burgers tegen zichzelf te beschermen. “De perfecte Islamitische maatschappij is maakbaar”. ‘Afgeplakte werkelijkheid’ heet zijn artikel hierover in NRC next.

Hoewel wij hier best weten dat puberjongetjes de Playboy in willen zien, zullen niet veel ouders hun een abonnementje cadeau doen. Omdat pubermeisjes zich in al te grote getale uithongerden tot gratenpakhuis is bewust ingezet op gezonder gevulde modellen. Bezwaar tegen de Playboyfoto’s en broodmagere modellen is dat ze een niet-waarheidsgetrouw verwachtingspatroon ontwikkelen bij opgroeiende jongetjes en meisjes. Als oplossing mijden we naakt en tonen de catwalks tegenwoordig gezondere rolmodellen. Maakbaar, of?

Ik begrijp het toppunt van betutteling bij het afplakken van foto’s. Religieuze studenten waren veelal degenen die dat werk deden. Voor maximaal drie maanden, anders raken ze zelf teveel onder invloed. Inderdaad, Iran sloeg wat door. Maar is het bijvoorbeeld hier dan wel toegestaan zichtbaar naakt in de eigen woning rond te lopen als die grenst aan de openbare weg? Als ik de wetstekst goed lees, betwijfel ik dat zeer. En dat is toch onze dagelijkse werkelijkheid.

 

Eén gedachte over “Afgeplakte werkelijkheid?”

  1. Het was in ieder geval toegestaan om ontwapenend te zijn op een verkiezings-billboard. Kijk hier maar. De tijden veranderen echter, inderdaad. De wereld is ook hier preutser dan dat ik uit mijn jongere jaren kan herinneren, toen de VPRO nog de meest frivole zender op de Nederlandse TV was.

    Jammer. Naakt is toch mooi? Zeker – zo vind ik zelf – als het natuurlijk is en niet opgefluft en ge-airbrushed…. Echte vrouwen, daar houd ik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *