Wereldmensendierendingendag

Dierendag ging gepaard met een oproep van Wakker Dier om de dag een ‘eetgeendierendag’ te laten zijn. Hoewel de laatste tijd veel is geroepen in de media dat vlees eten weldegelijk groen en diersympathiek kan – een varkensflat is namelijk een volkomen gesloten systeem waarin de stront en ander afval 100% opgevangen en hergebruikt wordt, de varkens kunnen spelen en rondlopen en de slacht op de begane grond kan plaatsvinden met groene stroom –  blijft het feit overeind dat voor de productie van 1 kilo vlees 25 kilo voer nodig is. En da’s een rendement van niks.

Portemonneesympathiek

Steeds meer mensen hebben een vleeswens, vooral een gevolg van welvaartsgroei in China en Brazilië, dus we moeten wat. De consument staat op een omslagpunt. Flexitariër zijn is in, elke dag vlees is uit. Het is niet meer heel erg alternatief om minder vlees te eten. Vlees wordt steeds duurder dus dat excuus kan iedereen gebruiken. Dat geldt volgens Unilever ook voor andere producten. Water wordt steeds schaarser dus ontwikkelen ze droogshampoo. Stroom wordt steeds duurder dus maken ze een wasmiddel dat minder heet net zo goed wast. Natuurlijk, Unilever wil geld verdienen maar al met al hebben we er met z’n allen groen profijt van.

Mengvlees

Ook de vleesproducent is actief. Vlees met minder vlees. Hybridevlees. Vlees dat bijgemengd wordt met een yoghurt van rijstebloem en zeewier of soja. De productie hiervan levert maar een hele kleine ecologische voetafdruk op en dat maakt het bijmengen in worsten en hamburgers heel aantrekkelijk. Op het moment kan men bijmengen tot 30% zonder dat we het proeven. Bij vis lukt dat tot 50%. Een wat slapper visje vinden we niet vreemd. Unox is dolenthousiast.

Labje vlees?

Helemaal 100% kunstmatig vlees is moeilijk. De structuur moet bij lang bakken, sudderen, barbequen en welke bereidingswijze dan ook blijven lijken op die van vleesvlees. Heel veel bijmengen lukt nog niet. Hamburgers uit stamcellen dan misschien? De eerste reageerbuishamburger mogen we nog dit jaar verwachten. Maar ook daar is nog een weg te gaan. Het stront- en voedselprobleem is dan aangepakt maar er is veel stroom nodig voor de productie. Misschien wordt hier het ethische deel wel het lastigst te verkopen. Als een goede hamburger lukt, dan lukt een goede nier voor een nierpatiënt misschien ook. Of op termijn een hele nieuwe patiënt? Per slot van rekening houden we ook genetisch gemanipuleerde tomaten tegen, die zonder gif heerlijk vrij van ziektes zouden kunnen rijpen.

Het tij keert, dat is duidelijk. Zowel bij de consument als bij de producent. Voorlopig is lekker vaak vegetarisch eten de smakelijkste uitkomst. Moet het toch beest zijn? Insecten eten is welbeschouwd nog helemaal niet zo’n gek idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *