Keep droning

De wekker, de klok, de oven, de wasmachine, emailmeldingen, lesroosters. We worden flink gestuurd door piepjes en (geautomatiseerde) systemen. En als ik nou ergens niet tegen kan…. Er waren jaren waarin ik uit bezorgdheid werd gewaarschuwd aan mijn huiswerk te beginnen. Al stond ik op het punt dat te gaan doen: zodra de opmerking erover kwam, bleef ik expres nog een half uur zitten. Helemaal niet comfortabel maar gewoon uit dwarsigheid.

Een pa in – natuurlijk – Amerika doet aan hoogtechnologische opvoeding. Met een heuse drone volgt hij zijn zoon naar school. Het werkt nog niet super, hier en daar staat een boom in de weg, maar het leek hem wel makkelijk. Zo blijft hij lekker dicht bij zijn kindlief. Not!

Nu had ik net een aardig artikel gelezen. We zijn bezorgder dan ooit over kinderen, alles moet ‘leuk’ en aangepast zijn aan hun belevingswereld die kennelijk de onze niet is. Hoe groter de afstand tussen de wereld van de kinderen en van de volwassenen, hoe groter de bezorgdheid. Hoe anders was dat in de tijd dat kinderen bij hun ouders in de leer gingen om hun functie geruisloos over te nemen? Het zijn uitersten. Je kunt hier onderling een middenweg in zoeken of de afstand technologisch proberen te verkleinen.

Positieve vrijheid is wat we nodig hebben voor een democratische en sociale samenleving. Die krijg je niet door allerlei beperkingen. Ook niet door de complete opvoeding uit je handen te laten vallen trouwens. Maar een drone? Ik zou mij als kind flink genaaid voelen als ik door een apparaat gecontroleerd zou worden. Daar past maar één reactie: sabotage.

Als ik op mijn werk iets vergeet te registreren, krijg ik na 24.00 uur ’s nachts een automatische emailmelding. Daar heeft mijn laptop een knop voor. ‘Del’ staat er op. Geen haan die er daarna nog naar kraait. Dat zit er niet in geprogrammeerd namelijk. En ik gebruik die knop zonder enig schuldgevoel. Tegenover technologische substituten heb ik die niet. Dit zijn slechts hele onschuldige voorbeelden. Technologie doet ons niet altijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *