Het laatste uur

klokKijk aan: we zijn er nog. Misschien nog heel even. Reservetijd. Onzin of niet: Youp van ’t Hek spendeerde jaren geleden al de nodige aandacht aan alle keuzes die je moet maken in de periode tussen je wieg en je graf. “De moeilijke keuze tussen veel lekkere wijven of een enkeltje Parijs”.

Is ’t vijf voor twaalf, of net half zeven
Hoeveel uur heb ik nog, of rest mij een kwartier?
Hoe lang mag ik doorgaan, nog doorgaan met leven?
‘k Heb echt geen idee, en ik grijp het plezier

Het kan elk moment over zijn, niet met mij maar met heel de wereld. Dus wat gaan we doen? Niets doet er nog toe voor de lange termijn, want die is er niet. Geen verantwoordelijkheid afleggen, er is geen achteraf. Geen schulden afbetalen. Geen reacties van anderen afwachten of vrezen. Geen zorgen want er is geen morgen. Gewoon de boel achterlaten hoe we het eigenlijk willen achterlaten. Wat doen we in de mogelijk laatste vijf minuten? We laten de Grieken met een goede S&P-beoordeling achter, in de VS koopt niet elke gek meer een wapen, Mandela is weer kwiek op de been, iedereen die het nodig heeft, krijgt nog snel een biologische pacemaker en we ontdekken op de valreep waarom Rudolp een rednosed reindeer is. We zijn goed op weg, zie ik in NRC next deze week. Maar het kan vele malen uitbundiger. Wat zou jij doen en willen als niets er verder meer toe zou doen?

Goede voornemens moet je niet laten liggen. Denk aan Youp:

Want we hebben gedanst en we hebben gevreeën
We hebben gelachen en gespeeld met het vuur
God verbood wat we allemaal deden
Leef toch je leven als het allerlaatste uur

Niemand weet hoe laat het is

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *