Morgen, vandaag, whatever

LoesjeMark Stevenson maakte ‘een uitstapje naar de toekomst’. Dat klinkt leuk maar is inhoudelijk net zo vaag als de vraag van mijn dochter of het vandaag morgen is. Ja dus. Per definitie.

Maar deze Stevenson dus. In One World een leuk interview met deze schrijver die graag even voor zijn verdere planning wil weten welke wetenschappelijke doorbraken hij nog mee gaat maken. In het artikel worden tal van leuke nieuwigheden genoemd: stamcellenprintjes voor 3D-organen, antilichamen die kankercellen verraden aan uv-lampjes waardoor mensen zichzelf thuis kunnen genezen, rijden of vliegen met suiker in je tank om maar wat te noemen. Internet wemelt van de toepassingen die in het verschiet liggen.

Mooie voorbeelden te over maar bijeffecten zijn minstens zo interessant. In tegenstelling tot de vorige industriële revolutie waarbij de productiemiddelen in handen kwamen van de haves en de have-nots daarvan afhankelijk zijn geworden, worden de productiekosten van deze nieuwe producten zo laag dat ze voor een groot deel van de wereld redelijk probleemloos bereikbaar worden. Dat heeft weer een ander leuk gevolg: “Het hele fundament van de maatschappij zoals we die kennen, het industrieel kapitalisme, verdwijnt. En daarmee verandert alles wat daarop gebouwd is: onze economie, ons onderwijs, ons politieke systeem, onze cultuur, ons taalgebruik.” Kijk, daar lijkt me de tijd toch echt rijp voor!

Alles binnen bereik van bijna iedereen, in elk geval van iedereen in een redelijk ontwikkelde omgeving. Arbeidsdeling blijft maar iedereen kan zijn steentje bijdragen. ‘Moet’ misschien wel. Het ging om de Stevensons verdere planning. Zijn advies na het uitstapje: “Vind datgene dat groter is dan jijzelf en wijd je leven eraan.” Zweverig? Niet echt, met twee benen op de grond wordt nooit een stap vooruit gezet, aldus Loesje.

Gelukkig was het gisteren ook al vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *