Buikdansen????

Kaouthar DarmoniFeminine capital op de werkvloer. Wat vrouwelijk kapitaal is, wordt gevraagd aan Kaouthar Darmoni, docent gender and media aan de Universiteit van Amsterdam en docent buikdansen.

Buikdansen? “De dans is al 4000 jaar oud en komt uit een matriarchale samenleving. Vrouwen werden gezien als godinnen omdat ze konden baren”. En nu? Godinnen? Nergens! Mannen maken het, vrouwen moeten zich daaraan optrekken. Mannen stellen de norm, maken een glazen plafond. Maar vrouwen laten dat gebeuren. En daar tegen helpt buikdansen, dus. Vrouwelijk voelen.

Kracht

Vrouwen schakelen sneller tussen ratio en emotie en dat is kracht. Wat mij het meest irriteert aan ‘vrouwenemancipatie’ is dat het er van uitgaat dat vrouwen gelijk moeten zijn aan mannen. En dat slaat nergens op. Het ontkent vrouwelijke kwaliteiten. Omgekeerd verwacht ook niemand dat mannen zich als vrouwen gaan gedragen. We zijn gewoon verschillend en die verschillen hebben grote waarde. In een team vullen vrouwen en mannen elkaar aan. Dat werkt helemaal goed als iedereen in zijn rol blijft: mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen. Mannen houden de deur open voor vrouwen. Voorkomendheid wordt al snel gezien als statement dat vrouwen zwakker zijn, een aardige opmerking al snel als ‘ongewenst intiem’.

Vrouwen en mannen

Darmoni geeft cursussen buikdansen op de werkvloer. De deelnemers in de krant zijn zeer positief. Wees trots op je vrouwelijkheid en gebruik die. Darmoni: “Feminine capital is het rekening houden met het feit dat vrouwen anders zijn. Dat kan alleen als vrouwen zich daarvan bewust worden. We weten nu dat vrouwen een brein hebben, maar we zijn doorgeslagen. Vrouwen werken alleen nog maar met hun brein. Terwijl ons lijf en onze emoties net zo belangrijk zijn. Die drie moeten op elkaar afgestemd zijn.” Mannen vallen dan vanzelf ook weer in hun rol. Moet toch ook niet meevallen als man: zal ik zeggen dat ze er leuk uitziet vandaag of ehhhh….

Dan rest nog één ding. Madeleine Albright: “I also think it is important for women to help one another. I have a saying: There is a special place in hell for women who don’t.” Vrouwen onder elkaar is nog wel soms een dingetje. Zo zonde en onnodig.

Het lijkt wel of de enige maatschappelijk geaccepteerde usp van vrouwen manzijn is. En dat gaat fout. De Vrije Universiteit in Amsterdam beschrijft een studie: “De populatie gedetineerde vrouwen is de afgelopen jaren echter weer harder gestegen dan de populatie gedetineerde mannen. […] Naast veranderende aandacht van justitie worden verklaringen gezocht in meer maatschappelijke, emancipatoire ontwikkelingen……”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *