Burgerjournalistiek

Goed, ze gaat. Dat verbaast mij niet. Wat mij wel hoogst verbaast is dat ik in de reacties niemand heb gehoord die het aan zag komen. Niet scherper dan ‘het werd wel tijd na 33 jaar’ en ‘ze heeft de leeftijd bereikt om een keer te stoppen’. Het moment leek gisteren iedereen te overvallen. Zaten alle journalisten collectief onder een steen de laatste tijd?

Op 9 januari dit jaar las ik op het blog carlitoergosum de logische redenering: ‘Het is in dit jaar, om precies te zijn in de maand november, 200 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 als soevereine staat werd opgericht en haar eerste vorst werd aangesteld.’ En: ‘…het wordt tijd dat de beste Beatrix eens plaats gaat maken voor een verse pretendent, en wel eentje uit mijn generatie.’ Het zijn bijna letterlijk de woorden die Beatrix tijdens de aankondiging van haar abdicatie gebruikt. De publieke agenda laat begin januari al zien dat de planning van de hele Koninklijke familie maar tot 30 april van dit jaar loopt. Gecombineerd met dat eerste feit zou er een belletje moeten gaan rinkelen.

Is deze misser zo erg? Een troonswisseling is in feite niet van nationaal belang, constitutioneel gezien verandert er immers niets. Hoe die functie vervuld wordt, is wel van belang. De BV Nederland moet stabiel gemanaged worden en uitstekend vertegenwoordigd. Dat moeten we kunnen volgen en daar hebben we goede informatie voor nodig.

Onlangs somde Peter Vandermeersch in NRCnext het verloop van onderzoeksjournalisten bij kranten op: de Volkskrant heeft sinds twee jaar geen onderzoeksjournalisten meer in dienst, het AD heeft er één, de Telegraaf wil het niet zeggen. NRC zelf meldt dat ze er sinds twee jaar maar liefst vijf heeft ‘die permanent tijd hebben voor diepgravend onderzoek’. Het is jammerlijk hoe, ten tijde van een overkill aan bronnen, de professionele journalist de lezer vaak met meer vragen dan antwoorden achterlaat. Vermoedelijk ontkomen er hele onderwerpen, veel belangrijkere dan een functiewissel, aan de aandacht van kritische journalisten en dat is zorgelijk.

Je weet niet wat je niet weet, maar ik ben bang dat het meer is dan ik zou willen. Zullen we eens serieus werk gaan maken van civic journalism? Per slot van rekening was het ook geen journalist die de primeur had met de Kerstrede.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *