Dameskoning

Wat kenmerkt een goede leider? Zelfverzekerdheid, vertrouwen uitstralen, de taal van de groep spreken en een ultieme representant van de groep zijn, aldus Joke van Saane in Trouw. “Het zijn vaak mannen met een vaderrol, mannen aan wie wijsheid wordt toegeschreven en die weten hoe het allemaal zit.” Het artikel wordt afgerond met kordaat, strakke regie en eigen gang gaan als kwaliteiten. Ditmaal zijn het de kwaliteiten van Beatrix. Alleen wordt zij er niet om geroemd, althans niet hardop. Zij wordt gewaardeerd om empathie, en warmte en troost bieden. Haar moederrol zou je kunnen zeggen. Aardig om vast te stellen dat samenbinden en troost bieden kwalificaties zijn die het meest worden genoemd als gevraagd wordt wat we van de nieuwe koning verwachten.

Met dit in het achterhoofd las ik een heel ander artikel in One World. In Brazilië doen vrouwen zeer goede zaken met autorijden! Met inparkeren voor hele rijke mensen om precies te zijn. Die durven hun auto namelijk niet aan een vent over te laten. “Vrouwen kijken liever tien keer. Mannen knallen hem er overmoedig in”, aldus de manager van dit project Manobra Feminina.

Brazilië is één van de snelstgroeiende economiën van de wereld en staat onder leiding van een dame. Dan mag mevrouw Saane het hebben over een oerleiderschap dat toch eerder aan mannelijke dan aan vrouwelijke kwaliteiten is verbonden, als ik deze drie voorbeelden van typisch mannelijke trotsen bekijk, zou ik mij als ik man was toch snel gaan beraden op een nieuwe rolverdeling. Van nieuwe leiders verwachten we tegenwoordig vrouwelijke kwaliteiten. En die heeft de helft van de wereldbevolking standaard meegekregen.

Eén gedachte over “Dameskoning”

  1. Gelukkig kom ik vaak in contact met mannen en vrouwen, die de ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’leiderschapskwaliteiten combineren. Dat zijn dan vaak echte geslaagde leiders, die veel mensen mee krijgen. Femke Halsema is bijvoorbeeld een leider, die duidelijke mannelijke eigenschappen vertoont, maar gelukkig ook de vrouwelijke. Bij Bram van Ojik begin ik de combinatie vagelijk reeds te zien. Ik houd niet zo van dit soort onderscheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *