Willie Wonka sluit de deuren

lege boekenkastEen van de laatste hoofdstukken van Teach like a champion gaat over lezen in de klas. Waarom elke docent veel aandacht MOET geven aan veel lezen in elke les ongeacht het onderwerp. ‘This opportunity will result in their being both more informed regarding the topic of your instruction and more effective assimilators and analyzers of information – better readers – in future. It’s a double investment paying both short- and longterm results’.

Chocoladefabriek

Op de lerarenopleiding, de universiteit en ook hier op school heeft een bibliotheek een aparte sfeer. Hoewel allemaal kennisinstituten, word je op die plek werkelijk fysiek omringd met kennis. Al die boeken bij elkaar weten zo veel meer dan een persoon kan bevatten. De chocoladefabriek voor Sjakie.

Het schetsen van mijn verbazing is dan ook onmogelijk als ik lees dat Hogeschool Inholland over 2 jaar alle papieren boeken weggooit. Alle 145.000 boeken van alle locaties moeten in september 2015 weg zijn. Wat nog echt goed is wordt verkocht, de rest gaat weg. Wat biedt de Hogeschool dan wel? Als het de uitgever belieft, wordt gekeken naar een businessmodel waarin boeken digitaal te raadplegen zijn. De bibliotheek zelf wordt omgebouwd tot ruimte waar studenten informatie kunnen opzoeken voor hun opdrachten. Zij kunnen daarbij geholpen worden door medewerkers. Hoera, hoera, hoera.

Kennis

Ik weet nog dat ik hele boeken las voor mijn studie. Het was zoeken naar de juiste maar eenmaal een paar toepasselijke boeken gevonden, las ik ze van kaft tot kaft. Niet gericht op het vinden van een handige oneliner voor een referaat, nee, ik wilde de gedachtengang leren volgen. Dat kost tijd en veel energie maar dat is naar mijn idee het echte studeren.  Na afloop weet je werkelijk meer en heb je werkelijk meer inzicht. Sjakie en vier anderen bezochten de fabriek. Dat kostte moeite, sommigen hadden er een hele harde leerschool.

Kennis en inzicht is over het algemeen niet meer een streven. Snel antwoorden vinden wel want ‘alles is op te zoeken en wetenschap ontwikkelt zo snel dus waarom zou je alles gaan onthouden?’ Zelfs het heel gericht opzoeken van informatie vraagt om vaardigheid in het lezen en om basiskennis. Ik vind het voornemen van Inholland zonde. Met de boeken kieperen ze letterlijk een hoop kennis richting de Roteb.

We willen allemaal chocola eten maar als we de fabriek niet meer mogen zien, weten we allemaal goed hoe het smaakt maar weet straks niemand meer hoe we het moeten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *