De hand schudden

gemanipuleerde fotoDe reacties zijn niet uitgebleven op de knuffel tussen Ahmadinejad en mevrouw Chavez. De religieuze conservatieven in Iran zien in het gebaar het negeren van’s lands verbod op alle contact tussen niet gerelateerde mannen en vrouwen.

Afkeuren en ontkennen

De conservatieven vragen de autoriteiten in de toekomst kandidaten voor de presidentspost veel beter te screenen op kennis van de regels van de Islam. Ook moet Ahmadinejad op het matje worden geroepen en te verstaan worden gegeven dat hij niet kan doen wat hij wil met betrekking tot de Islamitische regels. Conservatieven hebben altijd twijfels gehad over de beoordeling dat Ahmadenejad geschikt was het land te vertegenwoordigen.

Voorstanders van Ahmadinejad pleiten dat hij slechts zijn handen vouwde en dat mevrouw Chavez die vervolgens beetpakte. Jammer eigenlijk – iets menselijks moet hem blijkbaar vreemd blijven – maar hij kwam er ook niet mee weg, zie het plaatje hierboven.

De voorganger van Ahmadinejad, Khatami, had een vergelijkbaar voorval toen hij tijdens een bezoek aan Italië in 2007 drie dames de hand schudde. Ook hij bestempelde de beelden later als gemanipuleerd. Hij was toen al twee jaar president af, dat wel, maar toch.

Verandering

Juist vandaag is deze overeenkomst opmerkelijk. De hervormer Khatami overweegt zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen. De minister van veiligheid omschrijft hem als connectie van de groene beweging (Mousavi en Karoubi). Zijn verkiezing zou het einde kunnen betekenen van het huisarrest van die twee en invrijheidstelling van veel politieke gevangenen. Belangrijker is het momentum: ayatollah Khamenei laat proefballonnen op over wijzigingen in de staatsinrichting. Hij wil af van de presidentiële macht en overweegt die ‘macht’ bij het parlement te leggen. En dat is ook een punt van Khatami: de macht hoort in het parlement, bij het volk dus. Hij zou de aangewezen persoon kunnen zijn zo’n transitie in de juiste richting vorm te geven.

Of hij werkelijk president kan worden, is afwachten. Zijn verleden is net zo besmet als dat van de huidige president. Wat dat betreft kunnen de heren elkaar de hand schudden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *