De nieuwe macht

Soms doet Poetin logische zaken. Poetin meent dat de BRICS-landen vaker een front moeten vormen in de internationale politiek. Het aardige is dat de opkomende landen hun macht ontlenen aan economisch succes. Niet aan diplomatie, mensenrechten, bemiddeling bij conflicten, nee, puur aan economische groei. Een vrije economie in combinatie met een strakke centraal geleide politiek blijkt succesvol als een groeiende economie het doel is. Het is het omgekeerde van ‘practise what you preach’. Eerst de binnenlandse economie op orde, dan komt de moraal vanzelf. Met als slotakkoord meer politieke invloed op het internationale toneel.

Turkije is ze op het diplomatieke vlak net een stap voor. Die hoort ook in het rijtje van Poetin. Eigenlijk wordt het de hoogste tijd de Veiligheidsraad op te schudden. Een wisseling van permanente leden bijvoorbeeld.

De machtsverhoudingen verschuiven momenteel. Als grootste economie van de wereld zou Europa mee mogen doen. Maar daar zien wij liever van af. Europa is log. Dus kiezen burgers van Europa liever voor de achtergrond. De komende decennia trekken de BRICS en Turkije aan de touwtjes. Als we heel aardig zijn, mogen we misschien ook af en toe meepraten. Dat hebben wij democratisch gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *