Lovotics

lovoticsGevoel, begrip, compassie, liefde, filosofie, ethiek, knuffelen, alles wat een computer vreemd is maar een mens niet. Lovotics, academic studies of love and friendship with robots is een online tijdschrift van wetenschappers die publiceren over de relatie tussen die twee. Een gevoelsrelatie wel te verstaan. Met gevoel, begrip, compassie enzovoort. Knuffelen met je computer. Een handig gebruiksvoorwerp dat zelf bij mij als enige emotie agressie kan lospeuteren. Mijn weg is nog lang….

Met het oog op onderzoeksprogramma’s die binnen tien jaar menselijke breinen in computers moeten gaan vatten, lijkt het hek toch iets van de dam te geraken. Affectieve interactie tussen mensen met behulp van computers, is een welkome tussenstap. Via internet knuffels overbrengen aan een ander? Dat kan. Via een mouw vol sensoren kun je de arm van iemand die je graag even wil troosten, op afstand strelen. Via een pak dat je kleine kindje aanheeft, kun je het op afstand knuffelen door de juiste plekken op te blazen.

Proeven

Erg actief is Adrian Cheok, directeur Mixed Realitylab en hoogleraar aan een universiteit in Japan: “Aanraking is essentieel in een relatie tussen twee mensen.” Tot nu toe zijn de social media hiertoe niet in staat. Daar brengt hij graag verandering in. “The use of visual, auditory, haptic, olfactory and gustatory senses will enable a newparadigm of more humanised telecommunication. This field has a long way to go, but it would be especially interesting to see how children will grasp these technologies to create value.” Eten proeven op duizenden kilometers afstand? Met een e-lolly. Gaan we verder? Even laten weten dat je aan je liefje denkt? Geef haar een ring die met behulp van een app op jouw telefoon een beetje knijpt. Nog verder? Zoenen? Kijk eens bij Kissenger Er gaat een aardige wereld open. Op deze manier ben ik nog even zuinig op mijn laptopje!

Eén gedachte over “Lovotics”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *