Publiek domein

Beroepsverenigingen van artsen en genetici in de VS vinden dat natuurproducten niet gepatenteerd mogen worden. Na een kortgeding, aangespannen door deze verenigingen, oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat ‘op menselijke genen geen octrooi mag rusten’. Patenten zouden wetenschappelijk onderzoek en toegang tot de gezondheidszorg belemmeren. Een heel logisch argument. Tegelijk werd geoordeeld dat synthetisch DNA wel gepatenteerd mag worden. Ook logisch: op een technisch ontwerp is octrooi mogelijk.

Het uitgangspunt van de artsen en genetici biedt mogelijkheden. Intellectueel eigendomsrechtelijk gezien vallen onze genen door deze uitspraak onder publiek domein. Niemand kan er rechten over hebben want er bestaan geen I.E.-rechten op zaken uit het publiek domein. Trek het door naar de voedselproductie: gewoon zaad valt als natuurproduct dus niet onder patentrecht, GMO wel.

De lobby van GMO-producenten is bizar groot als het gaat om het uitschakelen van alle concurrentie, zelfs die van gewone huis-tuin-en-keukenzaadjes. Daar is onze voedseldiversiteit mee in gevaar. Alle reden, zeg maar gerust de hoogste tijd, om ook gewoon zaad publiek domein te verklaren. De weg is dan helemaal vrij voor Open Sourcezaadproductie. En met ons eten vind ik dat meer dan logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *