Zijwieltjes

zijwieltjesOp een goede dag komt mijn oudste dochter thuis van de bibliotheek: “Mam, ik heb voor jou ook een tas boeken meegenomen. Je kon kiezen uit thema’s, ik heb voor jou ‘opvoeding’ gekozen.” Hier is de gebruiksaanwijzing van mijn zusjes en mij, zeg maar. Helemaal niet onbekend met Spock en hedendaagse opvoedboeken, wekte er toch eentje nog mijn belangstelling: Monsters van kinderen, draken van ouders. Voor mij opvoedboek nummer zoveel, met een strekking die ik in de praktijk op school veel te goed herken.

Advocaat

Vanaf de conceptie staat het nieuwe mens in het middelpunt. Alles moet leuk zijn, afgestemd op Het Kind. Elk risico moet vermeden worden, sloten op de kastjes, rubber om tafelhoeken, traphekjes, zijwieltjes. ‘Leuk’ en ‘motiverend’ onderwijs. Als het even kan, een goede spaarrekening zodat Het Kind op latere leeftijd financiële ontplooiingsruimte heeft. En een advocaat. Of zelfs twee: papa en mama (of twee van dezelfde titel). Het dieptepunt is toch wel dat het aantal aanklachten van ouders tegen scholen met 40% is gestegen in twee jaar. Wat leert dat kinderen over de autoriteit van school en ouders?!

Tour de France

Het onderwijs loopt tegen grenzen aan. Daar waar altijd is meegegaan in die terreur van tegemoet komen aan Het Kind, staat aan het eind van de onderwijscarrière de arbeidsmarkt. Ik zie op het MBO mensen die afgeleverd moeten worden als ‘beginnend beroepsbeoefenaar’ binnenkomen met een houding van een Very Important Consument. En dat wringt. In vier jaar moet Het Kind omvormen van middelpunt naar maatschappelijke backbencher. Dat vraagt heel veel aanpassings- en incasseringsvermogen.

Van volwassenen verwachten we zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Waar in het stuk tussen conceptie en de eigenbroekophouden ligt het omslagpunt? Komend schooljaar moet ik dat voor ogen houden. Leerlingen gaan zich stoten, van de trap vallen en van de fiets. De ouders die dat niet aankunnen, zullen mopperen ‘vallen motiveert niet’. En toch gaan ze eraf. Met zijwieltjes win je geen Tour de France.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *