Genetische lente?

sojaboonLouise Fresco vindt het tijd voor een genetische lente*. Het valt mij op dat ze lang aan deze weg timmert zonder dat ik het verkrijgen van een heldenstatus door het bedrijfsleven bespeur in de media. Ik zag haar eerder in debat met Marianne Thieme bij Buitenhof. Ze is uiteraard buitengewoon deskundig als het om de voedselmarkt gaat maar een paar tegenargumenten gooit ze wel heel gemakkelijk aan de kant. Nu ook in dit artikel in NRC-next.

Dat boeren zich dooddrinken door de wurgcontracten met Monsanto noemt ze met gemak een mythe en patenten leveren geen risico op. En dat vind ik nou jammer. Dat is geen inhoudelijke discussie, dat is gewoon alles ontkennen zonder argumenten.

Wereldprobleem

Als boeren de hand aan zichzelf slaan, zoals de diepgravende documentaire over Monsanto laat zien, is dat triest maar inderdaad geen wereldprobleem. Dat buurboeren boetes krijgen omdat hun planten van niet-Monsantozaad, vervuild zijn met Monsantogenen, is schandalig maar op zich ook geen wereldprobleem. Wat wel wereldproblemen zijn, en daar stapt Fresco wel heel gemakkelijk overheen, is dat er steeds minder zaden vrij blijven voor veredelaars en ieder ander die wat anders wil gebruiken. Waar ze ook zonder cijfers overheen stapt, is dat veel gmo in handen is van enkele bedrijven, “..want” zegt ze “bijvoorbeeld in China is de overheid eigenaar”. Ze zal vast gelijk hebben, van alle gewassen, de meest exclusieve meegerekend, zal de meerderheid niet in handen zijn van gmo-bedrijven. Maar in hele belangrijke sectoren, mais en soja bijvoorbeeld, is het grootste deel van de zaadmarkt wel degelijk in handen van Monsanto. En daar zit mijn weerzin tegen gmo.

Risico

Ze geeft heel kort toe dat er inderdaad kritiekpunten zijn op de groei van gmo en de rol van grote bedrijven. Maar als ze pleit voor een kentering in de gedachte over gmo, moet ze ingaan op die risico’s. Ik wil best meegaan, want ik ben bereid aan te nemen dat het nodig is als we een groeiende wereldbevolking willen voeden. We kunnen dan waarschijnlijk niet anders. Maar juist die patenten en monopolies vind ik het risico. Door daar met zoveel gemak niet op in te gaan, is het voor mij helder dat er nog een lange weg te regelen is voordat ik mijn primaire levensbehoefte aan die markt durf over te laten.

*NRC-next donderdag 4 juli 2013

3 gedachten over “Genetische lente?”

  1. Mevrouw Fresco strooit graag met onjuistheden om haar lobby voor de voedingsindustrie te voeren. Zoals de al lang door de feiten achterhaalde stellingen dat de gentech het gebruik van pesticiden zou terugbrengen of de opbrengsten zou verhogen. Nee mevrouw Fresco, de pesticidenverkopers in de VS beleven recordjaren omdat zowel onkruiden als insecten resistent geworden zijn tegen de zogenaamde wondergewassen. Die bovendien ook nog eens een lagere in plaats van een hogere opbrengst opleveren. Gentech maakt al tientallen jaren haar beloftes niet waar en is vreselijk achterhaald. Net als mevrouw Fresco. De UvA is hoognodig toe aan een nieuwe prof duurzaamheid, want met de fossiele denker Fresco maakt ze zich alleen maar belachelijk. http://www.motherjones.com/tom-philpott/2013/07/superweeds-and-superinsects-still-bedeviling-monsanto-crops

  2. Men moet eens kijken naar de oorzaak van het algehele probleem.
    Een stijgende wereldbevolking, à lá! Maar een verarming van de landbouwgrond creëren we zelf door onverstandig omspringen met de natuur. We proberen de natuur de baas te zijn i.p.v met haar te werken. Dat kan nooit goed gaan. Korter termijnvisies en ontzettende drang naar hoge winst brengt uiteindelijk alleen maar meer problemen met zich mee. Helaas blijven beleidsbepalers werken met dit soort tactieken en zal er nooit een verandering komen als men hier niet van afwijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *