Mazelenhype

MazelDe afgelopen dagen loopt mijn irritatie hoog op als ik kranten zie. Dat kranten hypes volgen, zich niet schamen alleen dat te vertellen wat voor het oprapen ligt – ook als dat maar halve waarheden zijn,  zolang het maar lekker valt bij een groot deel van het publiek – is geen nieuws. Schandalig genoeg. Het veroorzaakt helaas wel dom, onnadenkend kuddegedrag.

Het gaat over mazelen. Het heerst, het breidt zich uit en dat komt omdat sommigen hun kinderen niet laten inenten. Dat zijn overwegend gereformeerden of antroposofen. Dus waar valt iedereen over? Verplicht inenten, tijdelijk uit ouderlijke macht ontheffen, schande, schande, schande. De vraag of de meeste kinderen zo’n kinderziekte net als vroeger niet gewoon kunnen doorstaan, wordt niet eens meer gesteld. Het oordeel is er al.

Kiezen

Wat wil je als ouder afwegen? De risico’s. Ik heb vroeger – ondanks inenting – mazelen gehad net als zo velen. Geen moment dacht ik dat we doodgingen. We waren in principe gezonde kids die één van de kinderziektes doormaakten. Zo gezond zelfs, dat de bof mij maar niet wilde treffen ondanks een flinke besmettingsbron in huis. “Je kan het maar achter de rug hebben” was de gedachte destijds, maar het bleef bij mazelen.

Hoe zit het dan met die complicaties? Zijn dat kinderen met een minder sterk gestel? Geen idee. Is die dode per duizend een kind van ouders die principieel alle medische zorg weigeren? Is de gezondheidszorg in staat complicaties, in het zeldzame geval dat ze zich voordoen, adequaat te pareren? We zijn immers een stuk verder dan dertig jaar geleden en al helemaal niet te vergelijken met een ontwikkelingsland. Wij hebben de luxe om te kiezen. Vermoed ik. De krant meldt het niet.

Kritisch

Een kind dat nu geboren wordt krijgt met twee maanden zeven ziektes ingespoten. Met veertien maanden is dat aantal precies verdubbeld. Bij de geboorte heeft een kind nog een dosis afweer in het systeem en in goede omstandigheden gaat dit afweersysteem zich flink ontwikkelen. Nul vragen tref ik aan over de invloed die veertien ziekmakers hebben op die eigen ontwikkeling in dit vroege stadium. Ook nul vragen over de hulpstoffen die meekomen uit de spuit en over de substraten waarop die virussen worden gekweekt. Nul sterke onderzoeken over de invloed op de lange termijn vind ik, die mij zekerheid geven dat inenten onschuldig is. De berichten gaan alleen over biblebelters. Over ons eten zijn we kritischer.

Waterpokken mag nog gewoon. Da’s ‘onschuldig’. Maar let op: ook hiervoor bestaat een vaccin. Het is alleen nog niet ingevoerd in het rvp. Dat zal ook vast een keer komen. En dan zullen de kinderen die nu klein zijn en net de waterpokken moeiteloos achter zich hebben gelaten, uit moeten leggen waarom zij misschien hun kinderen niet willen laten inenten.

Kritisch zijn en afwegen kosten moeite. Het dragen van de verantwoordelijkheid ook, zeker voor een keuze die afwijkt van die van de grote massa. Ik verwacht van goede pers dat zij complete verhalen weet te brengen zodat iedereen een goede afweging kan maken. Dan zou deze discussie heel anders verlopen. Sterker nog, het zou geen discussie – lees veroordeling – meer zijn. Het collectief tegen de gereformeerden en antroposofen? Ik verwacht van het collectief dat het eens zelf gaat nadenken.

Eén gedachte over “Mazelenhype”

  1. Right! Gister nog in Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3468566/2013/07/02/Wel-of-niet-vaccineren-is-niet-alleen-aan-de-ouders.dhtml
    Ongelofelijk kortzichtig artikel. Uitgekauwde RIVM stellingen uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Papegaai journalistiek die een compleet gebrek aan onderzoekende vrijdenkers op de Volkskrantredactie onthult. De lijst aan wetenschappelijke kritiek op inenten barst uit zijn voegen (http://www.vaccinvrij.nl/, http://nvkp.nl/)iedereen is er van op de hoogte behalve onze redactiejournalisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *