Donder op met die toetsen

echt leren op schoolGisteren bracht Brandpunt het toetsen op de basisschool in beeld. De gemeente Amsterdam wil ‘achterstanden bij kinderen’ heel vroeg inlopen. Dat is een goed streven maar dat doe je door kinderen iets te leren. Van toetsen leer je niet. Behalve dat je dommer bent.

“Wat plakt mama op haar arm?” Een aandoenlijke peuter kijkt zijn juf aan. Hij heeft geen idee. De juf stelt voor naar de volgende vraag te gaan. Met zijn meest innemende blik lacht hij nog een keer naar haar maar ook de volgende vraag blijft open. Wat leerde de peuter deze dag op school? Dat hij dommer is dan de rest en dommer dan de juf van hem verwacht. Hij leerde niet wat een pleister is. Noch ging zijn Nederlands een stap vooruit. Maar de juf moet toetsen en dat heeft ze netjes gedaan. Het is een goede juf.

Leren

Onderwijs wemelt ondertussen van de verplichte toetsen, cito aan het eind van de basisschool, in groep 1 en nu ook bij de peuters. Het cito verdient geld aan alle lesmaterialen die voorbereiden op die toetsen, extra materiaal voor ouders die met hun peuters willen oefenen ter voorbereiding op die toetsen en aan de toetsen zelf.

Leerkrachten weten als geen ander wat elk kind kan, wat het niveau is en wat haalbaar en belangrijk is. Ze hebben hele dagen met hun klas. Ieder kind mag op zijn eigen niveau beginnen met zijn ontwikkeling en moet daarin persoonlijk begeleid worden op school. Zo leert elk kind heel veel. Als deze juf al haar tijd die ze nu doorbrengt met het individueel toetsen van haar peuters, zou besteden aan voorlezen en praten met haar kinderen, dan had het jongetje aan het einde van zijn schooldag geweten dat je op wondjes pleisters plakt, hoe dat moet en hoe je iemand kan troosten.

Toetsen meten geen rendement van het leerproces. Een toets meet niet eens wat een kind allemaal weet. Een citotoets meet of een kind op enig moment bepaalde vragen op een bepaalde manier kan beantwoorden. Dat werd in deze uitzending leuk duidelijk: “Mama heeft haar haar laten knippen. Mama ging naar de ….?” Geen reactie. “Nou? Wie knipt haren? Waar ging mama heen?” De zon brak door op het gezicht van het jongetje. “Papa! Papa knipt haren.”

 

Vanavond een Tegenlichtuitzending over de Superschool. Kijken, volgens mij sluit het hier heel goed bij aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *