Iran, eindelijk schot erin?

Met de verkiezing van Rouhani als president van Iran werden twee dingen duidelijk: het volk wil dolgraag een moderne kant op en het geestelijke bewind staat dit mondjesmaat toe. De ontwikkelingen zijn te merken aan hele kleine leuke stapjes.

Eerder deze maand berichtten veel kranten ineens over het feit dat Iran de ‘hoofdstad van de plastisch chirurgie’ is. Het is daar al een paar jaar booming bussiness. Het land waar je als vrouw opgepakt wordt als je teveel haar onder je hoofddoek vandaan laat komen, grossiert in nosejobs. Vooral daarin. Al in 2011, zo weten we nu, liet de rechterhand van Ahmadinejad zijn ogen liften. Khamenei was not amused.

Sinds een paar weken volg ik op twitter de minister van buitenlandse zaken. Niet vreemd, ware het niet dat het die van Iran is. De nieuwe president Rouhani had meer moderniteit beloofd dus dat zijn minister aan het tweeten slaat, is in de lijn der verwachtingen. Sinds gisteren was hij voor de medemens in Iran zelf ook via dat kanaal te volgen, al bleek dat om een storing te gaan.

De twitterende minister is nog steeds echt. Sterker nog, alle ministers daar hebben tegenwoordig een facebookaccount. Die wordt diplomatiek gebruikt. Vorige week bijvoorbeeld hebben Rouhani en de minister van buza de Joden een gelukkig nieuwjaar gewenst via Twitter. Dat deed stof oplaaien aangezien men daar aankondigde de holocaust nooit te hebben ontkend. ‘We waren nooit tegen Joden. We zijn tegen zionisten, die een minderheid zijn. We veroordelen het vermoorden van Joden door de nazi’s, net als we het vermoorden van de Palestijnen door zionisten veroordelen’, aldus de minister in een interview dat, zoals tevoren was ingeschat, volgde op zijn tweet.

Er komt heel zachtjes beweging in dat land. De mensen willen en de politiek gaat voorzichtig mee, ook op het internationale toneel. Let maar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *