Zoeken in privacy

Zoekmachines en alle anderen die bij mijn internetbewegingen kunnen, weten binnenkort nog eerder dan ik zelf of ik ga scheiden, vreemd ga, zwanger ben, ontslag neem, emigratie overweeg, wat ik ga stemmen enzovoort.

Door jarenlang zoekgedrag van mensen bij te houden ontstaat inzicht in de acties die mensen verrichten in aanloop naar een gebeurtenis. Als er genoeg inzicht in het verloop van gedragingen is gekomen, kan het omgekeerd gebruikt gaan worden: bepaald zoekgedrag kan dan een bepaalde actie in de toekomst gaan voorspellen. Er is dan geen NSA – of gewoon de eigen overheid! – voor nodig om gesprekken af te luisteren of berichten mee te lezen. Je eigen zoekgedrag (ik heb toch niets te verbergen?) geeft complete inzage.

Gelukkig zijn er ook mensen over die zich daar wel zorgen om maken en er wat aan doen. Voor mij de komende tijd exit google en welkom aan duckduckgo.com.  Een zoekmachine die geen gegevens van gebruikers bijhoudt. Dat heeft niet alleen privacyvoordelen, het voorkomt ook dat ik alleen zoekresultaten krijg die passen bij mijn belangstelling of mening en daardoor andere goede resultaten misloop. Beter, duidelijker en sneller dan zijzelf kan ik de filterbubbel niet uitleggen. Neem 10 seconden en kijk hier.

Bij het zoeken naar informatie over Mein Kampf moet ik een merkwaardige statistiek hebben opgebouwd en ik vond niet eens alles wat ik zocht. Met duckduckgo kreeg ik kwalitatief betere resultaten.

2 gedachten over “Zoeken in privacy”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *