Big data

big data kleinPrivacy is iets van vroeger en valt ook niet meer terug te winnen. Tegenlicht gaf een aardig beeld van de toepassing van het gebruik van big data.

Dat een consument zijn wel en wee deelt met commercieel belanghebbenden via klantenpassen en social media is ruim bekend. Dat straatracers maar ook ADHD’ers hogere premie betalen voor ziektekosten nemen we op de koop toe, toepasselijke advertenties zijn ons kennelijk best wat waard. Over privacy maakt de meerderheid in Nederland zich in elk geval niet meer druk.

In de jaren zijn zoveel data verzameld dat ons gedrag voorspelbaar wordt. Dit geldt voor veel terreinen. Kennis, bestedingen, criminaliteit, stemgedrag, sociale verbanden en ga zo maar door. Eigenlijk wordt onze hele maatschappij voorspelbaar en daarmee maakbaar.

Is dat erg? Het is ernstig als zoekmachines beïnvloeden wat wij te zien, en dus te weten krijgen. Zeker als we de basiskennis niet meer hebben om te weten wat er te koop is omdat we hebben leren onderzoeken met behulp van die bevooroordeelde zoekmachines. Kennis is afhankelijk van wie het bij de zoekmachines voor het zeggen heeft. En het is ernstig als een overheid op gedrag acteert nog voordat het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Preventief fouilleren vinden we in meerderheid niet erg, maar hoe zit het met preventief opsluiten omdat alles in de richting wijst van toekomstig gedrag dat niet door de beugel kan? Door onze input – gedrag op internet – ontstaat een voorspelling, daaraan past onze omgeving zich aan – aanbiedingen, zoekresultaten, stedenbouw, criminaliteitsbestrijding – dat beïnvloedt ons gedrag en de voorspelling komt uit. Behaalde resultaten in het verleden bieden garantie voor de toekomst. Big brother is nog only watching, he is determining.

Willen we dit? Eerlijk is eerlijk, het biedt ook mogelijkheden. Ik kan mij voorstellen dat een supercomputer van het type uit het Utah Data Centre ook in staat is voor hele nobele doeleinden enorme data te analyseren waar onderzoekers verder mee kunnen komen dat ooit. Maar, de haken aan de mogelijkheden moeten we ook goed in de gaten gaan houden[1].

 


[1] Een aardige titel die ik tegenkwam bij het zoeken lijkt me Big data: a revolution that will transform how we live, work and think.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *