Schone kleren

Trouwshirt‘Van een T-shirt dat voor 30 euro in de winkel ligt, gaat slechts 18 eurocent naar de naaister. Een harde waarheid die volgens Trouw de wereld in moet.’  Productie van goedkope kleren wordt door iemand betaald en dat is zeker niet de eindgebruiker.

18 Eurocent lijkt hoog ingeschat. Volgens de website Schone kleren is het minimumloon in Bangladesh, waar veel van de goedkope kleding wordt geproduceerd, €28,60 per maand. Als de opbrengst per shirt 18 cent zou zijn, maken ze maar 6 a 7 shirts per dag. En gezien het tempo waarin wordt gewerkt en de ontzettend lange werkdagen, ligt een hogere productie – en dus nog lagere vergoeding per shirt – voor de hand.

€28,60 per maand is laag, ook voor Bangladesh. Voor een minimumbestaan daar is bijna €260,- nodig. Als het hele gezin meewerkt, is de helft misschien haalbaar. De rest komt er gewoon niet. Dat is de lege maag. Wij de goedkope kleding, zij de honger.

De Bengaal heeft geen keuze en geen uitweg. Geen keuze want niet werken levert helemaal niets op.  Geen uitweg want zodra een kind kan staan, moet het geld in het laatje brengen. Hoe meer opbrengst, hoe minder armoede. Maar met zes dagen per week werken, blijft school een onbereikbaar fenomeen. En dat had de uitweg kunnen zijn.

Het moet hier gebeuren. De bewustwording wordt steeds groter. Onlangs in het TV-programma Jij bent Sterk is de kledingindustrie in Cambodja uitgebreid onderzocht. Op de site van dit programma staan actiemogelijkheden, bijvoorbeeld bedrijven aanschrijven met de vraag wat ze doen aan het inkoopbeleid. Voorbeeldbrieven en adressen staan erbij. Vandaag heeft minister Ploumen, ook al in de uitzending aan het woord, zonder omhaal bedrijven veroordeeld die willens en wetens weigeren de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden te betrekken bij hun inkoopbeleid. De inhoudelijke reactie van de aangesproken Coolcatdirecteur: “Je hoort niet iemand aan de schandpaal te nagelen, als je zelf niet zonder zonden bent”. Hoe goedkoop over de ruggen van kansloze mensen heen. Hij moet zich kapotschamen. Maar goed, het komt toch weer aan de orde.

Zachtjes aan gaan andere kledingbedrijven wel steeds meer letten op duurzame productie. Hema en H&M verkopen meer ecologisch katoen en steeds meer zaken letten op de arbeidsomstandigheden in de productielanden. Zaken kunnen niet blijven roepen dat de industrie ondoorzichtig is. Dat is wel een punt maar verbeteringen zijn mogelijk en worden ook gerealiseerd.

Wat kunnen wij? Waar koop je kleding? GoedeWaar heeft een kledingchecker. Je vindt daar per confectiebedrijf op welke punten zij goed of nog niet goed scoren. Fairwear.org heeft een lijst van kledingbedrijven die aan hun norm voldoen. Jij bent Sterk biedt voorbeeldbrieven en voor de aanhouders ook nog tips hoe op de standaardreacties van de grote bedrijven gereageerd kan worden. Op Schone kleren staan veel tips voor acties richting bedrijven en waar je als consument op kunt letten. Ook aardig: de Klerequiz.

Wij zijn hun uitweg.

 

Eén gedachte over “Schone kleren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *