Sturm im Wald

Zeebrugge_windmolensAfgelopen weekend waren we in de Eifel. Mijn echtgenoot noemt mij een windmolenfetisjist maar ik vind die dingen mooi. De rustige slag waarmee ze op heuvels en in bossen een heel dorp van energie voorzien vind ik prachtig. De spandoeken  waarop ik aanvankelijk las: ‘Wir leben unseren Wald’ waren een mooie bevestiging van goed gebruik van het bos.

Alle posters voor de ramen met dezelfde tekst wekten argwaan, hoe trots kun je zijn op je bos? ‘Sturm im Wald’? Moet ik nu toch concluderen dat die Duitsers daar helemaal niet zitten te wachten op windenergie? Ik begrijp er niets van. De argumenten die ze aanvoeren, pleiten juist voor duurzame energie. De toekomst van de kinderen is juist met deze vorm veiliger gesteld dan met kernenergie, het schaadt niet de gezondheid, de Eifel is juist hiermee een nog groener oord en mensen leven juist nog meer van het bos. Er staan er al veel en hier een discussie die eraan vooraf ging.

Dat ‘leben’ blijkt bij beter lezen ‘lieben’ te zijn. Toch ‘leben’ die Duitsers hun Wald. Overal houtopslag voor de open haard, strak aangeplante productiebossen, activiteiten in het bos, bos afgewisseld met akkers voor grasland en koolzaad en nu dus ook energie uit het bos. Zelfs bij ingangen in het bos een aankondiging dat niet het bos de mens maar de mens het bos nodig heeft voor zuurstof en rust. Het bos geeft ze alles zonder aan rust in te boeten.

Wat een zet van Merkel om de energie in een klap over een hele andere boeg te gooien. Hoe moeizaam gaat dat hier. Nederland wil over negen jaar 16% van de energie duurzaam opwekken, nu is dat nog 4%. Vandaag komt de NOS met een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat de grond voor windmolens, grond van ons allemaal, tegen marktprijzen verhuurd wordt aan exploitanten van windturbines. “Uit de overheidstarieven blijkt dat pacht voor grond voor een windmolen tien keer zo hoog is als grond voor een kolencentrale.” aldus de NOS. We subsidiëren die kolencentrale dus heel flink en duurzame energie moet het helemaal op eigen kracht redden.

Met het oog op alle argumenten die de Duitsers ons ter hand stellen, hoop ik dat er hier ook snel werk gemaakt wordt van meer windenergie. Hoewel ik die dingen toch op heuvels en bossen het allermooist tot hun recht vind komen.

 

 

Eén gedachte over “Sturm im Wald”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *