Moeten

Aan het begin van de vakantieperiode staat in Trouw een stuk over ontspanning. Volgens Hartmut Rosa, socioloog in het Duitse Jena, betekent ontspannen: leven zonder het gevoel dat er eigenlijk nog iets anders moet. Klinkt als vakantie!

Ook in de vakantie wil ik wat orde in de zaken en met een gezin van vijf medewerkers kun je daar zo een dag mee vullen. Per slot van rekening moeten bikini’s gevonden worden, de boot, de pomp, de loco, de juiste bomen voor de hangmatten en zo kun je doorgaan.

Waarom maken we ons altijd zo druk? Er moet voortdurend kapitaal verworven worden, aldus Rosa, zelfs in de vakantie. Cultureel kapitaal (lezen), sociaal kapitaal (mensen ontmoeten) en we moeten ontspannen. Nog triester is de motivatie voor al het gezwoeg in ons leven. Ooit werd hard gewerkt om te overleven, daarna om de volgende generatie meer kansen te bieden. Tegenwoordig werken we om er niet op achteruit te gaan. Om de welvaart te behouden. Met de huidige techniek zou het werk makkelijker en sneller kunnen en toch maken we ons net zo druk als generaties geleden. Toen was een betere toekomst de drijfveer, nu de dreiging van de afgrond, beschouwt Rosa.

Afijn, vakantie dus, zonder iets te moeten. Tijdens dit hele kleine stukje zal ik vaak worden gestoord: de jongste staat met zeephanden bij het washok en krijgt de kraan niet aan, bij loco wordt Haarlem niet gevonden en de oudste wil zwemmen. Dat is het punt niet maar waar is de bikini. Ik zal met stoel en al bij zee gaan zitten om te ontsnappen. Een ministukje schrijven moet tenslotte toch lukken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *