Tol? Nog meer?

Duitsland wil tol gaan heffen. In elk geval op de autobanen en wellicht op alle wegen maar daarvoor zijn de handen bij de buren nog niet op elkaar. Burgemeesters van grensgemeenten tekenden bezwaar aan. Zij vrezen dat het voor werkende en studerende grensoverschrijdende forensen erg duur gaat worden. Ook bedrijven net over de grens vrezen terugloop van Nederlandse bezoekers.

Als je belasting betaalt aan een staat, verwacht je daar ook wat voor terug. De wegen zijn prima in Duitsland. Als vers teruggekeerde toerist kan ik dat bevestigen. We hebben van noord tot zuid en vice versa het onderhoud moeten ervaren dat wordt gepleegd van mijn bijdrage. Mijn bijdrage? Ja.

 

De ANWB leverde nog net voor de vakantie wat aardige feiten. Het land is te groot om zonder tanken te doorkruisen. Een Duits onderzoeksbureau heeft uitgerekend dat de buitenlander twee maal zoveel accijns aan de Duitse kas toevoegt bij het tanken dan hij aan wegdek verslijt. Nu al. Zonder tol. Welke rechtvaardiging is er dan voor een nog hogere bijdrage? Duitsland ontvangt volgens de bron van de ANWB in totaal 55 miljard aan autobelasting en besteedt 19 miljard aan onderhoud van wegen. Het is geen omslagbelasting maar de vraag nogmaals: wat rechtvaardigt een extra hoge bijdrage van de toerist? Niets.

Duitsland stond aan de wieg van de Europese Unie. Vrij verkeer van personen en goederen is een van de doelen. Onze schade aan Duits wegdek compenseren we meer dan nodig. Duitsland laat nu al herstel aan het wegennet onevenredig zwaar door het buitenland financieren. Buitenlanders zwaarder belasten dan op grond van het profijt dat er tegenover staat te rechtvaardigen is, druist regelrecht in tegen de EU-gedachte.

Vakantieland nummer 1 (of 2, statistieken verschillen hier iets in) wil gewoon nog meer geld. Als we in het vervolg via Frankrijk naar het zuiden gaan, mist Duitsland niet alleen onze extra bijdrage voor de wegen maar ook alle (btw)inkomsten uit het toerisme. Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op zijn vingers.

Categorie├źnKort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *