Superdonor

Reyhaneh Jabbari‘Nadat ik ben opgehangen, moeten mijn organen worden getransplanteerd’. Bovenaan de voorpagina van NRC Next gisteren. Het gezicht van deze Iraanse ken ik, uit het nieuws. Kennelijk heeft internationaal protest niet geholpen. In de krant een vertaalde tekst aan haar moeder over haar showproces, de veroordeling, zeven jaar in de gevangenis en het einde. En haar verzoek haar organen te doneren aan mensen die ze nodig hebben. Dat Reyhaneh Jabbari de overtuiging had dat er op haar einde een rechtvaardige omgeving volgt waarin zij de aanklager is, lijkt haar troost.

Onlangs was het hier donorweek. Iedereen moet zelf weten wat hij doet maar Jabbari snapte het principe wel: het leven houdt op maar de organen kunnen nog jaren blijven rondlopen. Voor Jabbari geen makkelijk in te vullen donorregister. Zij heeft het haar moeder bij de rechtbank moeten laten regelen met haar eigen onvoorstelbare dood in zicht. Het resultaat is echter precies hetzelfde. En dat moet voor Jabbari haar tweede grote troost zijn geweest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *