Positief

Rutte zou zaken gemakkelijk van zich af laten glijden. “In de kern heb ik als liberaal niet zo veel talent voor het somberen. Dat is wel een verschil met menig PvdA’er, want het leed van de wereld rust op hun schouders. Wij proberen vanuit een zekere opgewektheid naar het land te kijken”, aldus Rutte in een interview met Nu.nl afgelopen weekend. De aanleiding van deze uitspraak is nota bene het vertrek van Opstelten en Teeven. Het heeft Rutte geraakt: “Ze zijn zeer effectief geweest om de veiligheid in Nederland te vergroten. En ik verlies twee collega’s op wie ik zeer gesteld was.” De zekere opgewektheid van een liberaal leidt tot strengere wetgeving en veel meer controle van de burger.

Het strookt met de visie op vrijheid. Mensen dienen zoveel mogelijk gevrijwaard te zijn van inmenging van de staat in hun privéleven. De staat moet vooral vrijheden garanderen en eigendom beschermen. Daar zijn veel regels voor nodig. Negatieve vrijheid volgens Berlin. Bescherming tegen continue bedreiging is wat een liberaal drijft. Ik zie daarin nog even geen ‘zekere opgewektheid’.

Dan de volgens Rutte somberende PvdA’er. Die stelt prioriteit bij kansen. Iedereen moet de mogelijkheid hebben zichzelf te ontwikkelen en deel te nemen aan de samenleving. Emancipatie, gelijkstellen, vrijmaken, heeft prioriteit. Positieve vrijheid, volgens Berlin. Daarvoor is een zorgende overheid nodig. Een overheid die in iedereen kwaliteiten vermoedt en de ontwikkeling daarvan faciliteert.

Dat we dat punt nog niet volledig hebben bereikt, is misschien somber, maar je ervoor in blijven zetten vind ik getuigen van aangename opgewektheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *