Help Afrikanen in Afrika

Frans Timmermans suggereert een goed voorstel aangaande de vluchtelingenstroom uit Afrika. Vluchtelingen die recht hebben op asiel in Europa moeten al in Afrika geselecteerd worden. Zij worden daarna met goed vervoer naar Europa gebracht en opgevangen. De rest wordt niet toegelaten en moet weerhouden worden aan de reis te beginnen. Opvang in de regio en de doorreislanden en bewaking van de zee, moeten daaraan bijdragen.

Goed plan

Jammer dat goede plannen soms zo verkeerd opgevat worden. Ik trof het artikel over het voorstel via Twitter aan op de site van de Telegraaf. De meeste reageerders daar willen vooral dat de economisch vluchtelingen niet hier komen, echte vluchtelingen maken, als ik de stemming op dat forum juist aanvoel, nog wel kans. Goed nieuws voor Timmermans zou je denken. Maar nee, de man wordt helemaal belachelijk gemaakt als zou hij cruiseschepen sturen om “honderden miljarden wereldburgers” naar Europa te halen, een uitkering te geven en een ingerichte woning. “Alleen meneer Wilders denkt aan de Nederlander”, zo stelt er eentje de goegemeente gerust. Van meneer Wilders zie ik nog geen andere reacties dan grenzen dicht (zijn ze al) en – daar is ‘ie weer – inzet van het leger.

Tweet Wilders: “Welja maak het nog makkelijker. Gratis en voor niks op de PvdA-boot legaal naar Nederland. Wat een malloot die Timmermans.”

Lilianne Ploumen roept samen met Duitsland en Frankrijk Europa op geld beschikbaar te stellen voor het opzetten van beroepsopleidingen en begeleiding van jonge ondernemers in Afrika. Het sluit mooi aan op de plannen van Timmermans: echte vluchtelingen hierheen, de mensen die hierheen willen omdat ze in eigen land geen perspectief hebben, weer perspectief geven. Ontwikkelingshulp in pure vorm.

Een reportage van Nieuwsuur vanuit Gambia bevestigt de waarde van de plannen van beide politici. Jongeren willen alleen naar Europa omdat ze in eigen land alle perspectief missen. Geef ze eens ongelijk. Maar wie van de achterblijvers is in staat zijn land vanuit een grote achterstandsituatie te ontwikkelen tot een welvaarts- en welzijnsniveau dat aanvaardbaar is als de jonge ondernemende generatie dat land verlaat?

Europa heeft het recht niet om de kwaliteit die de mensen meebrengen voor zichzelf te gaan gebruiken en daarmee alle potentiële kracht uit die landen weg te trekken. Er moeten mensen zijn die ook die landen ontwikkelen. Europa kan daarbij helpen. Uiteindelijk bewijzen de voorstellen zowel de Nederlanders, ook de Wildersfans, als de Afrikanen een hele goede dienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *