Koolstofbubbel

NoordpoolOm te onthouden. Er bestaat een onmiskenbare link tussen ons voortbestaan en de financiële markt. Trouw meldde in juni dit jaar: “De onderzoekers rekenden uit dat, als de wereld zich houdt aan de 2 graden opwarming, 60 tot 80 procent van de bewezen fossiele reserves in de grond moet blijven.” Dat is meer dan de helft! Grote beleggers hebben veel geld belegd in olie, kolen en gas. Op papier rekenen die bedrijven hun reserves mee maar welbeschouwd kunnen die dus nooit te gelde worden gemaakt.

Directeur Bank of England: “Als de wereld besluit de uitstoot van CO2 verder te beperken en overstapt op alternatieve energiebronnen, krijgen investeringen in fossiele brandstoffen een reusachtige klap.”

De koolstofbubbel. Investeerders als ons pensioenfonds en bank steken hun geld voor een deel in gebakken lucht.

Waarde

Die bubbel heeft een waarde. Berekend is dat als we op hele korte termijn op andere energiebronnen overstappen, de fossiele brandstofreserves waarde verliezen, hetgeen de beleggers in Europa rond de 400 miljard kost. Volgens de experts geen ramp, het blijkt nu om ongeveer 5% van de beleggingen te gaan, maar hoe langer er belegd blijft worden in fossiele brandstoffen, hoe hoger de waarde wordt en hoe harder de val.

Klant

Het blijkt dit jaar eindelijk door te dringen tot de financiële wereld. Heel voorzichtig wordt zichtbaar dat beleggers zich terug beginnen te trekken uit fossiele bedrijven. En dat blijkt ook wat de klant graag wil. Trouw heeft klanten van het ABP gevraagd waar het fonds in zou moeten investeren. Aanvankelijk lijkt 60% voor de olie-industrie te kiezen. Maar eenmaal gewezen op de relatie tot CO2-uitstoot, geeft 60% aan vooral niet te willen dat hun geld daarin wordt belegd tenzij het verschil in rendement erg groot wordt. Sowieso wil 83% van de gevraagden dat er meer wordt belegd in duurzame energie.

Het ABP blijft beleggen in koolstof. Duurzame bronnen kunnen nog niet aan de stijgende vraag voldoen dus fossiel blijft voorlopig rendement opleveren, zo wordt daar geredeneerd. Oliebedrijven investeren miljarden in de Noordpool ook al is er een aardige kans dat dit waarschijnlijk nooit voldoende gaat opleveren. Voor hun boekwaarde is het goed. En toch keert het tij langzaamaan. Als de boel hier overstroomt en daar helemaal droog komt te liggen, telt geen enkel financieel rendement meer.

 

Eén gedachte over “Koolstofbubbel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *