De goede kant op

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Mooie dingen tekenden zich al af aan het einde van het vorige jaar. Ik was een weekje in Drenthe in de buurt van Oranje. Inderdaad, daar waar een handjevol inwoners (115 om precies te zijn) een legioen aan asielzoekers in de schoot geworpen kreeg afgelopen zomer. Dat werd uiteindelijk gereduceerd tot 700 maar dan nog kan ik mij voorstellen dat men er een uitdaging in zag.

Samen kerst

En het kwam goed, voor zover we uit de media vernemen. De week van kerst hebben de asielzoekers samen met de bewoners van Oranje kerst gevierd. De asielzoekers maakten muziek en hadden hapjes voorbereid, de bewoners ook.

Daar waar op andere plekken raadsvergaderingen onmogelijk worden gemaakt door plundering en dreiging met groot geweld, en er daardoor voor werkelijke zorg van omwonenden geen platform meer is, is dit een lichtpuntje. De ellende komt trouwens steeds juist niet vanuit die centra maar vanuit autochtone onruststokers. En dat terwijl er heel wat geduld op de proef wordt gesteld in die centra. Heb je huis, haard en welvaart achter moeten laten, ben je op de vlucht geslagen naar Europa met je hele leven bijeengepakt in een plastic tas, kom je hier in een centrum met honderden onbekende landgenoten en andere vreemdelingen in 1 grote zaal zonder privacy in onzekerheid over je toekomst. En daar binnen loopt niets uit de hand. In het bos kwamen we er een paar fietsend tegen, ons groetend als hadden ze een de inburgeringscursus al met goed gevolg doorlopen.

Lichtpuntjes

Er zijn mensen en partijen die graag misbruik van de situatie maken. Zij zijn het gevaar. In verschillende landen groeit het nationalisme. Vluchtelingen en de eurocrisis zijn koren op hun molen. Verdeeldheid en nationalisme. En dan komt daar weer een lichtpuntje: DIEM25. Daarover binnenkort meer.

Een ander lichtpuntje komt door het weer: overstromingen in de VS en Engeland, de warmste kerst ever in Nederland, op de Noordpool konden oliebollen worden geserveerd bij een buitentemperatuur van 1 graad boven nul. Zelfs de ontwikkelde landen merken nu heel concreet dat het warmer wordt op aard. Ook daarover binnenkort meer.

En dan de rest. Klimaat? Inkomstennivellering? Vrije markt? Alles wordt ingehaald door de realiteit. Alle linkse hobby’s zijn binnenkort geen kwestie meer van ideologische voorkeur; handelen wordt gewoon noodzaak. Niet rechtsom maar linksom.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *