Lichtpuntje Groen

Maurits Groen[1] geeft Rutte als voorzitter van de EU twee opties om een statement te maken: of alle gebouwen in ons land zijn over 15 jaar energieneutraal of Nederland voert als eerste land in de wereld een CO2-tax op alle producten in.

Dat het tweede niet al lang het geval is, vind ik zo verbijsterend dat het alleen nog maar een kwestie van tijd kan zijn. Aan vervuiling hangt nog steeds niet echt een prijskaart. Ja, voor huishoudelijk afval en waterzuivering betalen we, maar de kosten van milieuverontreiniging door onze consumptie blijven tot nu aangenaam onzichtbaar. Althans, in geld.

Het steekt wat op de eerste maatregel. Ik wil heel graag wonen in een klimaatneutraal huis. Ik heb er ook vertrouwen in dat dit op termijn veel goedkoper is, als geld al de drijfveer zou zijn[2]. Maar ja, regel het maar. Wat kan in ons ecologische appartementencomplex en wat is een goede investering? We moeten daar zeer zorgvuldig omgaan met elkaars euro’s.

Hetzelfde geldt voor scholen. Mijn kinderen zitten op een Montessorischool. Een kenmerk daarvan is het kosmisch onderwijs waarbij kinderen dagelijks leren zorgen voor hun omgeving. Ik zie graag dat het schoolgebouw zelf daarin ook een voorbeeld is. Maar ook hier de vraag: hoe? Wat is zinnig, betaalbaar en haalbaar? Ik wil graag maar heb geen kapitaal voor een duur adviesbureau. De school heeft al helemaal geen geld voor een adviesbureau.

De bekende maandelijkse vaste kosten zijn op te brengen. Die kosten stijgen weliswaar met een CO2-tax maar ze lossen mijn probleem over wat te doen niet op. Het zou mooi zijn als die tax gebruikt wordt om maatregelen te stimuleren maar dan bekruipt mij toch een kip-en-eigevoel. Eerst spek ik nog jaren de pot van de vervuilende energie-industrie en betaal tegelijk mee aan de spaarpot waar ik dan later misschien wat gebruik van kan maken. En dus houden we het bij het oude.

Verduurzamen is nodig maar het is makkelijker geroepen dan gedaan. Bruikbare tips zijn zeer welkom.

 

[1] Nr. 1 duurzame ondernemer Nederland 2015, o.a. oprichter bedrijf wakawakalamp

[2] In Trouw van 4 januari 2016 meldt Groen dat de kosten om een woning energieneutraal te maken in 15 jaar zijn terugverdiend.

Eén gedachte over “Lichtpuntje Groen”

  1. Net zo min als dat de doorsnee vervuiler betaalt voor CO2 emissie, betalen veel multinationals de werkelijke kosten van hun resource-extractie met vervuiling van leefomgevingen (Niger-Delta?) als gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *