Sex of babies

Willen we babies of alleen seks? Een evolutionair bioloog en een socioloog tegenover elkaar in de eerste Kijk van dit jaar.

Uit Duits onderzoek blijkt dat 70% van de mensen ongelukkiger wordt na het krijgen van kinderen. Is dat wat. Lijkt mij evolutionair niet handig.

Evolutionair gezien wil een mens kinderen om niet uit te sterven. Die drang wordt bevorderd door seks, zegt bioloog Mark Nelissen. Zin in seks betekent niet automatisch zin in een kind maar biologisch zijn die twee zaken moeilijk los te zien.

De socioloog ziet dat anders. We hebben wel een oerdrang naar seks, de afwijkingen daargelaten, maar niet onlosmakelijk behoefte aan een kind. Per slot van rekening heeft de mens niet voor niets de anticonceptie ontwikkeld. Mensen die voor kinderen kiezen, hebben bijvoorbeeld behoefte aan sociaal contact en zingeving, aldus Ruut Veenhoven.

Op basis van persoonlijke kenmerken is wel enigszins in te schatten wie kans maakt gelukkig te worden van kids en wie niet. Waarom dan toch 80% van de mensen in Nederland aan kinderen is begonnen, al is dat wel op hogere leeftijd en zijn het er per gezin minder dan voorheen, wordt niet helemaal helder. Sociale druk, de omgeving krijgt ze ook, kan een rol spelen maar hoe dat precies van invloed is, waarom werkt dat bij de een meer dan bij de ander, is nog niet bekend.

Tja, seks en kinderen als onlosmakelijke combi. Hoe het ook zij, de oerdrang die eraan ten grondslag ligt, is gelukkig de boosdoener niet meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *